Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sahrana Božidara Matića u subotu na sarajevskom groblju Bare

bozidar-matic

Istaknuti privrednik, naučnik i dugogodišnji predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) akademik Božidar Matić preminuo je danas, saopćeno je iz ANUBiH.

Božidar Matić bit će sahranjen u subotu, 14. maja, u 12.45 sati na sarajevskom gradskom groblju Bare. Komemorativna sjednica će biti održana istoga dana u 10.30 sati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

– Njegova djelatnost u oblasti privrede, visokog obrazovanja, razvoja naučne misli i organizacije nauke, kao i njegov društveni angažman u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini predstavlja izuzetan doprinos općem razvoju Bosne i Hercegovine – ističe se u saopćenju.

ANUBiH ga pamti kao dugogodišnjeg člana i predsjednika koji je dao značajan doprinos održivosti i razvoju ANUBiH u periodu nakon završetka agresije na RBiH.

Božidar Matić je rođen 1937. u Bogatiću, Srbija. Od 1941. godine bio je nastanjen u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu završio je u Visokom. Elektrotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu završio je 1960, a postdiplomski studij na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1963. (tema: Automatizacija tehnoloških procesa). Doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu 1971. i stekao zvanje doktora tehničkih nauka.

Kroz cijeli životni vijek, akademik Matić je bio vezan za Energoinvest, u kome je vremenom prošao cijelu vertikalu profesionalnog angažmana – od inženjera-pripravnika, do generalnog direktora.

Dobitnik je više uglednih domaćih i stranih društvenih i profesionalnih priznanja, a nekoliko inozemnih univerziteta dodijelilo mu je zvanje doktora honoris causa (počasni doktor).

Od 1999. godine Matić je obavljao funkciju predsjednika Akademije nauka i umjetnosti BiH, a od 22. februara do 18. jula 2001. godine bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.