Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sahranjen banjalučki “kralj kokaina”

Slobodan Solaja

Slobodan Šolaja, nezvanični “kralj kokaina” iz Banjaluke i jedan od najtraženijih bjegunaca od pravosuđa Bosne i Hercegovine, preminuo je u 57. godini.

Iako se o njemu ništa nije znalo punih 15 godina, u banjalučkim medijima juče je osvanula čitulja u kojoj je ožalošćena porodica obavijestila rodbinu i prijatelje da je Šolaja preminuo. Istog dana je sahranjen na groblju “Sveti Pantelija” u banjalučkom naselju Borik. Detalji smrti nisu poznati ni MUP RS, u kome navode da su za Šolajinu smrt saznali iz medija.

Kako saznaju “Novosti”, posmrtni ostaci Šolaje su prevezeni na teritoriju RS preko graničnog prelaza Rača. Tijelo je prevezlo Pogrebno preduzeće iz Sremske Mitrovice.

Ovaj “kontroverzni biznismen” ili “kralj kokaina” kako su ga mediji nazvali osuđen je 2002. godine u banjalučkom Okružnom sudu na osam i po godina zatvora zbog trgovine drogom, odnosno zbog uvoza 164 kilograma kokaina, velikog kvaliteta i čistoće!

Droga je krajem 2000. godine iz Paname stigla u Banjaluku i njena vrijednost u to vrijeme je procijenjena na oko 30 miliona maraka. Kokain se nalazio u 144 paketa, upakovana u egzotične ćupove, a otkrili su ga i zaplijenili istražioci kriminalističke policije MUP-a RS zajedno sa pripadnicima tadašnje Republičke uprave carina.

Nedugo po pronalasku kokaina Šolaja je uhapšen i protiv njega je vođen krivični postupak koji je završio osuđujućom presudom. Osuđen je na osam i po godina zatvora, ali nije odmah upućen na izdržavanje kazne, niti je tužilaštvo tražilo da mu se odredi pritvor, jer je procijenjeno da ne postoji opasnost od bjekstva i da će se sa slobode odazvati na izdržavanje kazne. Ispostavilo se da se radilo o katastrofalnoj procjeni tužilaštva jer je Šolaja to iskoristio i nakon presude napustio BiH i od tada se nalazio u bjekstvu.

Odlukom suda za njim je 22. aprila 2003. godine raspisana međunarodna poternica, koja je i danas aktivna i nikada nije skinuta van snage.

Živio u Beogradu?

Operativne informacije MUP RS govorile su da je Slobodan Šolaja pobjegao u Srbiju i da je živio u Beogradu u kome se uopšte nije skrivao, već naprotiv. Kretao se poput svakog slobodnog građanina, ne plašeći se hapšenja i ekstradicije. Novosti nezvanično saznaju da je MUP RS svojevremeno dobio obavještenje da je Šolaja dobio državljanstvo Srbije. Kasnije je primljena vijest da, ukoliko postoji interes, da se predmet prebaci toj zemlji radi izdržavanja kazne, ali to nikada nije učinjeno.