Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

Sahranjen patrijarh Irinej, Vučić i Dodik održali oproštajne govore (FOTO)

Београд – Додик – бесједа
БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик бесједом се опростио од блаженопочившег патријарха Иринеја у Храму Светог Саве на Врачару.

Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, gde će se i ubuduće sahranjivati poglavari SPC, ukoliko ne izraze drugačiju želju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej bio je blage naravi, ali se tu i krila njegova snaga, bio je dobar čovjek koji je preminuo onako kako je i živio, u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima – ovim riječima su se danas u Hramu Svetog Save u Beogradu oprostili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, mitropolit dabrobosanski Hrizostom i starešina Saborne crkve u Beogradu Petar Lukić, javlja Anadolu Agency (AA).

Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, gde će se i ubuduće sahranjivati poglavari SPC, ukoliko ne izraze drugačiju želju.

Liturgija za upokojenje održana je u centralnom delu Hrama u devet časova, gdje je i izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima patrijarha, a služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, dok je besedio episkop bački Irinej. Posle liturgije je uslijedilo opelo, a zatim i oproštajni govori.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da njegova svetost patrijarh Irinej “sklopio oči onako kako je i živio – u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima”.

“Njegova Srbija bila je upravo ona koju je i sam stvarao: Srbija mira, Srbija koja okuplja, Srbija koja pobjeđuje radom i mudrošću i koja ne ume i nema potrebu da mrzi”, naveo je Vučić.

On je kazao i da je Hram Svetog Save koji je poglavar SPC “suštinski izgradio” Hram baš te i takve Srbije.

“Okupljao nas je oko njega, da bismo mi bili okupljeni u njemu”, rekao je i dodao da je patrijarh imao samo jednu želju, a to je da se Hram i njegov san nikada ne poruše, “da vjerujemo, volimo i da to radimo u hramu mudrosti, ljubavi i mira”.

Vučić je zahvalio patrijarhu na “svakoj riječi kojom nas je sve podučio, na ljubavi koju je usadio u nas i na mudrosti koju smo pratili.

“Ostaće Srbija na tvom putu, svjesna da je svaki drugi put put propasti, vjerna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva. To nam je obaveza, uslov, zajednička želja, od danas podijeljena, a ista, na nebu i na zemlji”, poručio je Vučić.

“Okupljeni danas iznad odra, ispunjavamo patrijarhovu želju da se okupimo i držimo zajedno, ne samo kada su ovakvi događaji u pitanju, već da se kao narod sabiramo i u volji i u nevolji. Naš patrijarh imao je snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno, kako u Republici Srpskoj, tako nas iz RS sa našim narodom u Srbiji i bilo gdje da živi”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je kazao i da je patrijarh bio cijenjen u celom pravoslavnom svijetu.

“Patrijarh je bio moj prijatelj, gost ne samo RS, nego i moje kuće i ovo danas doživljavam kao veliki lični gubitak. Zemlja je danas siromašnija za jednog dobrog čovjeka, dobrog pastira, ali se nebo sigurno raduje”, kazao je Dodik.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je “vijest o smrti patrijarha Irineja rastužila milione Srba širom svijeta, ali i braću sa istoka, sjevera, zapada i juga”.

“Svojim odlaskom pokaza nam put kojim ćemo jednoga dana svako u svoje vrijeme svi poći. Svjedočio nam je ljubav i dobrotu Božju koja je isijavala iz njega samog, i pored svih iskušenja i nevolja koje je crkva sa svojim narodom prolazila prethodnih deset godina, naš poglavar Irinej ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Pokazao se dostojan svog prethodnika patrijarha Pavla što nije bilo baš lako i jednostavno”, rekao je u oproštajnom govoru mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji privremeno obavlja dužnost poglavara do izbora sljedećeg, jer je najstariji mitropolit.

Prema njegovim riječima, danas se privremeno opraštamo od patrijarha Irineja, a njegova smrt je veliki gubitak i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za narod.

“Pre 20 dana izgubismo mitropolita Amfilohija, a evo već danas ispraćamo i patrijarha Irineja. Vjerujem da svi osjećamo teret ovog gubitka, ne samo za našu crkvu, već i za naš narod. I, pored ovog velikog iskušenja, ne dozvolimo da nas tuga stavi u iskušenja, budimo hrabri i odvažni kako to od nas očekuju patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije. Znamo i vjerujemo da su oni i dalje sa nama, da nas gledaju iz nebeskih visina i mole se za nas”, kazao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On je zamolio patrijarha i za oprost za uvrede, neposlušnosti ili bol.

“Oprosti nam što ne mogosmo da te opslužujemo u toj bolesti i nemoći, što te ostavismo samog u bolnici. Neka ti je blažena i vječna uspomena među nama i blagosloveno carstvo nebesko”, kazao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Poglavar SPC patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, oko sedam sati ujutru u COVID bolnici na Karaburmi u 91. godini. On je u toj bolnici bio od 4. novembra, a nakon što je zaražen koronavirusom.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja traje i danas, zastave su spuštene na pola koplja, a na Patrijaršiji se nalazi crna zastava.