Ramiz Nukić iz Kamenice

“Sakupljač kostiju” uručio nove lične predmete Muzeju zločina protiv čovječnosti

Sakupljač kostiju Ramiz Nukić (8)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Nukić je danas Muzeju uručio cipele, češalj, brijač i kapu

Ramiz Nukić, iz bratunačkog sela Kamenice, poznat i kao “sakupljač kostiju” žrtava genocida u Srebrenici, uručio je danas Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. u Sarajevu nove eksponate i potpisao Ugovor o radu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramiz već 15 godina u šumama u blizini kuće sakuplja kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije. U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne “Bukve”, vratio se sa porodicom oko 2000. godine. Od tada pa do danas u šumama je pronašao do 260 posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Nukić je danas Muzeju uručio cipele, češalj, brijač i kapu.

Podsjetio je da je i on jedan od preživjelih genocida u Srebrenici. S braćom, ocem i drugim članovima porodice, komšijama i sugrađanima krenuo je preko šuma do slobodne teritorije.

Nukić svakodnevno obilazi šumsko područje u okolini njegove kuće.

“Danas sam donio neke predmete koje sam pronašao. Trudit ću se da pronađem još. Ovo su predmeti žrtva nakon pada Srebrenice. Tu su cipele koje su šivene od cerade, kapa i još neki predmeti”, rekao je Nukić.

Kada se vratio u svoje Podrinje pokušao je da pronađe braću i oca.

“Nisam uspio, nađeni su na drugoj lokaciji. Onda sam odlučio da tražim kosti koje leže po šumama, potocima i pomognem porodicama žrtava i Institutu. Dosad sam pronašao od 250 do 260 posmrtnih ostataka”, pojasnio je Nukić.

Zna, kako je kazao, kako je živjeti u iščekivanju neke vijesti o posmrtnim ostacima najmilijih.

“Svaka im je kost dragocjena”, poručio je Nukić.

Suada Nožić, jedan od osnivača Muzeja, uručila je Nukiću i priznanje za životno djelo.

“U Muzeju se već nalaze desetine eksponata koje je Ramiz pronašao po šumama. Radi se o ličnim predmetima koji su pripadali žrtavama, koje su ubijene u julu ‘95. u Srebrenici. Danas je donio nove eksponate koje je prikupio u proteklom periodu”, izjavila je Nožić.

Podsjetila je da Nukić samoinicijativno radi posao “koji bi trebala da radi država”. Današnjim potpisivanjem Ugovora o radu žele, kako je kazala, potaknuti druge da pomognu Nukiću.

“Iako je pronašao preko 250 posmrtnih ostataka, ličnih predmeta, koji imaju ime i prezime i iza kojih stoji priča i tragedija, on je zaboravljen od sviju i prepušten sam sebi. Jedan je od prvih povratnika na području Bratunca”, pojasnila je Nožić.

Jasmin Mešković, također jedan od osnivača Muzeja, Nukićevom unuku Elvedinu poklonio je zečeve jer je dječak ranije izrazio želju da ih ima. Dok dječaci danas sanjaju o skupim mobitelima Elvedinu je želja da ima farmu zečeva. Kada je ugledao zečeve dječak nije mogao sakriti radost na licu.

“Više od dvije godine hodamo po šumama i sakupljamo ove stvari. Bitno je da je s nama često i Elvedin. Sugerišemo mu da se drži djeda i ne hoda sam po šumi jer je prva zasjeda bila 600 metara od kuće gdje oni žive”, pojasnio je Mešković.