Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salihović razgovarao sa predstavnicima žrtava

salihovic454

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa, posjetili su Tužiteljstvo BiH i sastali se s glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem.

Predstavnici žrtava upoznali su glavnog tužitelja sa sastancima koje su imali s predstavnicima Haškog tribunala, te su pohvalili napore Tužiteljstva BiH u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Također, iskazali su zahvalnost glavnom tužitelju, na pokretanju ekshumacije na deponiji u Kozluku, gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka većeg broja žrtava genocida u Srebrenici.

Glavni tužitelj upoznao je predstavnike žrtava s napretkom u procesu ekshumacije u Kozluku, gdje je do sada nađeno oko 50 posmrtnih ostataka, od čega oko 20 kompletnih tijela, te su pronađeni čahure, povezi za ruke i dokazi o sistematskim strijeljanjima i egzekucijama žrtava, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Do sada je ekshumacija vršena na samo jednoj mikrolokaciji, a u narednom periodu, nastavit će se provjere i na dodatne dvije lokacije.

Dosadašnji rezultati eskhumacija i DNK identifikacija ukazuju da je na lokalitetu Kozluka, strijeljano najmanje 805 žrtava, a zbog postojanja informacija da je na ovom lokalitetu strijeljano više od 1.000 osoba, u narednom periodu očekuje se pronalazak i identifikacija većeg broja žrtava.

Predstavnici žrtava, istakli su zabrinutost i protivljenje praksi, da sud proslijeđuje složene predmete ratnih zločina na procesuiranje pravosuđu na entitetskim razinama, te istakli da se ne slažu sa takvom praksom.

Također, izrazili su zabrinutost zbog sve veće pojave ne određivanja mjera pritvora osumnjičenima i optuženima za ratne zločine, koji se, iako se terete za izuzetno teške zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, brane sa slobode, a neki su to zloupotrijebili i postali nedostupni pravosuđu BiH.

Žrtve su zbog zabrinutosti upitale glavnog tužitelja, “da li više uopće postoji mjera pritvora u zakonima BiH”.

Također, žrtve su iskazale ogorčenost, zbog situacije da se počinitelji ratnih zločina nalaze na slobodi, čak i kada se nalaze na izdržavanju kazni, te upoznale glavnog tužitelja da su s navedenim upoznale i dužnosnike Haškog suda.

Glavni tužitelj iskazao je razumijevanje za zabrinutost žrtava, te istakao da će tužiteljstvo u naredom periodu, poduzeti još intenzivnije aktivnosti na pronalasku i ekshumaciji žrtava ratnih zločina, za kojima se još uvijek traga, kao i intenzivno procesuiranje predmeta ratnih zločina, u kojima su istrage u toku.

Tužiteljstvo BiH održava sastanke i razvija dobre odnose i komunikaciju s predstavnicima udruga žrtava ratnih zločina iz svih naroda i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.