Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Cilj je uspostaviti sigurnost na kompletnom gasovodu Zenica –Travnik

salkic_bh_gas

Nakon što su nepoznate osobe nedavno izvršile nasilni upad u postrojenje gasovoda Zenica – Travnik, odnosno u novosagrađeni odvojak gasovoda prema Novom Travniku, u kompaniji “BH-Gas” donesena je odluka da se kompletan gasovod isprazni u narednih sedam do deset dana.

V. d. direktora “BH-Gasa” Jasmin Salkić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu podsjetio da je ta dionica predmet spora sa izvođačem radova, te da je svojevremeno odvojak za Novi Travnik bio ispražnjen kada je sa izvođačem raskinut ugovor. Služba održavanja “BH-Gasa” tokom kontrole prije desetak dana ustanovila je da je na odvojku za Novi Travnik taj cjevovod napunjen gasom. Ekipe su, kako je dodao, zavrnule taj dio gasovoda i pod kontrolom je.

– Povodom zaključka Vlade Federacije BiH da se pozove Tužilaštvo u “BH-Gas”, u vezi sa gasovodom Travnik- Zenica, mi smo pozvali Tužilaštvo, ušla je Federalna uprava policije u samu kompaniju i određeni broj zaposlenika iz kompanije je već davao izjave povodom tog gasovoda, a naš krajnji cilj je bio da uspostavimo sigurnost na komplatnom gasovodu – istakao je Salkić.

Potvrdio je da će cijeli gasovod biti ispražnjen za sedam do deset dana, a u narednom periodu od mjesec dana kada se provede javna nabavka bit će ubačen gas koji ne predstavlja nikakvu opasnost za građane.

Salkić je kazao da je nadležna komisija završila obiman izvještaj o tome šta se sve dešavalo na gasovodu, a koji je predat Vladi FBiH. Među ostalim, obuhvata aktivnosti otvaranje tendera, zatim kako je pronađena treća cijev koja nije smjela tu da bude po projektu, učesnike i druge aktivnosti.

Salkić je kazao da „Sarajevogas“ ima dug od 56 miliona KM prema “BH-Gasu” i 20 miliona KM kamata na to, a prema tužbi koju je “BH-Gas” podnio prema toj kompaniji. Vrlo je bitno, kako je dodao, da ta tužba nije politika ove vlade, niti resornog ministrastva, niti ove uprave. Što se tiče samih kamata, “BH-Gas” ih neće potraživati jer bi to, kako je kazao, otišlo na štetu građana.

– Danas stupa na snagu i nova cijena od 450 KM prema našim kupcima i nadam se da će se ta cijena zadržati u narednom periodu, što će posebno u grijnoj sezoni dovesti do nižih računa, zajedno u koordinaciji sa Sarajegasom i Toplanama – kazao je Salkić.

Salkić je naglasio da još uvijek nije izvršena zvanična primopredaja između bivše i nove uprave iako je prošlo dva mjeseca otkako je došao na ovu poziciju.

– Sumnjamo da su za 2014. i 2015. godinu lažirani finansijski izvješataji. Iz tih razloga smo poslali Finansijsku policiju da i ona to ispita. Smatramo da je u 2014. Društvo bilo u minusu, a ne plusu kako je prikazano, a u 2015. prikazana dobit je trebala biti znatno veća – dodao je Salkić.