Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: CRS pomaže ekonomsko osnaživanje povratnika

salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je sa predstavnicima organizacije CRS (Catholic Relief Services) koja djeluje u Bosni i Hercegovini kao jedna od najznačajnijih humanitarnih organizacija.

Kroz brojne projekte CRS je proteklih godina doprinio obnovi, razvoju, pomirenju, te generalno otklanjanju posljedica ratnih sukoba u našoj zemlji, saopćeno je danas iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

U razgovoru sa Sanelom Imamović, direktoricom programa CRS, Majdom Behram Stojanov, direktoricom projekta „Pro-budućnost“ i Amerom Paripovićem, višim projektnim službenikom, Salkić je zahvalio za dosadašnju pomoć CRS-a i pozvao da i u narednom periodu pruže podršku ekonomskom osnaživanju povratničkih porodica.

Po njegovim riječima od posebne važnosti je razvijanje povjerenja među građanima različitih nacionalnih i vjerskih grupa, čemu su projekti CRS-a uveliko doprinijeli.

– Svjedoci smo vrlo ozbiljnog i korisnog humanitarnog rada koji je CRS posljednjih godina imao širom BiH. Razgovarali o predstojećim projektima i složili se da je najvažnije raditi na potpunom uključivanju u društvo prije svega povratnika, kako bi se oni osjećali kao ravnopravni građani, te razvijali dobar suživot sa drugima – istakao je Salkić.

Projekti u oblasti poljoprivrede u ovom trenutku otvaraju mogućnost da se sa manje sredstava pruži podrška velikom broju povratnika, tako da je uvjeren da će upravo ta vrsta programa naći svoje mjesto u djelovanju CRS-a.

– Međutim, ne treba zanemariti i druge projekte koji se mogu oslanjati na potencijal porodice. Važno je također naglasiti da je CRS značajnu energiju usmjerio na podršku brojnim društvenim procesima, koji u konačnici trebaju imati zdravo demokratsko društvo, koje pruža jednake mogućnosti svima – naglasio je potpredsjednik Salkić.