Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Najavljeni referendum je suvišan i nezakonit

salkic

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Sprske pozvao je danas Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da reagira kako bi se spriječilo održavanje referenduma o Danu RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz Salkićevog kabineta vlasti RS nastavljaju ugrožavati prava Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda, a Salkić je upozorio da je najavljeni referendum namijenjen isključivo Srbima kako bi preglasali volju druga dva naroda.

On je podsjetio da se radi o vrlo ozbiljnom kršenju Ustava BiH i nepoštivanju odluke Ustavnog suda, u čemu ne mogu i ne smiju sudjelovati ni domaće, niti međunarodne institucije.

“Najavljeni referendum namijenjen je samo Srbima, kao što je to bio i 9. januar, tako da je on već kao ideja diskrimirajući. Za nas je jedino važeća odluka kojom je Ustavni sud BiH ukinuo 9. januar kao dan RS i smatramo da je najavljeni referendum suvišan, protivzakonit i protivustavan čin. Iako Milorad Dodik danas želi prikazati taj dan kao sekularni praznik RS, svi znamo da je on bio potpuno religijski, da su vlasti RS uvele pravoslavnu krsnu slavu entiteta, čime je narušena sekularnost koju garantuju i Ustav BiH i Ustav RS. Ustavni sud je bio jasan – RS ima pravo na svoj dan, ali on ne može biti 9. januara niti može biti na neki drugi vjerski praznik. Svima mora biti jasno da je nakon odluke Ustavnog suda BiH pitanje 9. januara zauvijek gotovo”, naveo je Salkić.

Prema njegovim riječima državne institucije sada imaju obavezu da osiguraju provođenje te odluke, a zvaničnici u RS, koji se protive toj odluci, bit će krivično gonjeni.

“Tu je zakon sasvim jasan. Organiziranje referenduma je Dodikov pokušaj da izvrši politički pritisak na Ustavni sud. Organiziranjem referenduma on se svojim glasačima, uoći izbora, želi predstaviti kao zaštitnik RS-a. Međutim, građanima treba reći da referendum nema pravnu snagu koja može poništiti odluku Ustavnog suda. Također, odluka Ustavnog suda se ne može poništiti ni bilo kakvom odlukom Narodne skupštine RS. Prema tome, referendum je besmislica koja može donijeti svima mnogo štete”, kazao je potpredsjednik RS.

U saopštenju se dodaje da OHR i druge međunarodne organizacije moraju biti svjesne opasnosti koje po stabilnost prilika u BiH ima referendum u RS.

“Eventualnim održavanjem referenduma preći će se crvena linija i otvoriti put kojim će RS krenuti ka svojoj samostalnosti i otcjepljenju, a to sa sobom nosi apsolutnu nestabilnost. Toga su svjesni svi, ne samo u BiH”, naveo je Salkić.