Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Nemoralno je da Dodik u Srebrenici negira genocid

ramiz salkić

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je od Milorada Dodika predsjednika RS-a nemoralno da dođe u Srebrenicu i negira genocid koji je na tom području presudio i sud.

-Imajući u vidu ko je Dodik i šta je sve izjavio, ne treba se iznenaditi, jer se radi o nekome ko je spreman da negira ono što je svima u svijetu jasno. Dodik, i narod kojem pripada, usmjerava da i on to negira, kroz posticanje mržnje, netrpeljivosti, ugrožavanja stabilnosti ove zemlje, a radi ličnih interesa entitetskog predsjednika i kako bi on ostao na vlasti što je moguće duže, bez obzira na cijenu koju građani plaćaju, teškim standardom života – rekao je Salkić.

Dodik se, kaže, poziva na Dejtonski sporazum samo kada to njemu odgovara, ali ne i kada krši odluke Ustvanog suda BiH, koji je dio tog sporazuma.

Stoga, podsjeća, da Dodik ima dvostruke standarde, da Srbi mogu održati referendum o Danu RS-a, ali je protiv najave Bošnjaka o referendumu o izdvajaju Srebrenice iz RS-a.

-Obaveza iz ‘Dejtona’ je da se provode odluke Ustavnog suda BiH, ali to Dodiku ne odgovara i o tome bi trebali da se izjasne Srbi na referendumu. A, ako Bošnjaci imaju neku ideju, to je već kršenje Dejtonskog sporazuma. To samo pokazuje Dodikovu neprincipjelnost i da je pogubljen u političkom ambijentu – smatra entitetski potpredsjednik.

Dodika optužuje da je „ključni remetilački faktor u BiH“.

-Sve što smo postigli proteklih 20 godina na suživotu, toleranciji, razumijevanju, međuljudskim odnosima, on želi da uništi zbog svoje lične koristi i funkcije. Dodik želi ponovo da zavađa ljude i šalje poruke da ne treba da žive zajedno, da se slažu i pomažu, već da treba da se razilaze i ne budu jedni s drugima. To je pogubno i nevjerovatno je da imamo nekoga ko je spreman da širi takve ideje nakon svega što smo proživjeli tokom rata. Što je najžalosnije, imamo građane koji takvu politiku podržavaju i na Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici aplaudiraju, što je više nego sramno – kazao je za Fenu entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Milorad Dodik je tokom današnjeg boravka u Srebrenici ponovio da se na tom prostoru “nije desio genocid, a da je ideja o referendumu o izdvajanju te općine iz ustavno-pravnog sistema RS neizvodljiva jer je u suprotnosti s dejtonskim ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici”.