Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Njegovanje sjećanja na genocid u Srebrenici obaveza je svih preživjelih

BiH

salkic srebrenica

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, večeras je ispred Doma armije u Zenici održao tribinu pod nazivom “Sjećanje na genocid u Podrinju”. Tribinu je organizovao Klub paraolimpijskih sportova Baton iz Zenice u sklopu obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, navode iz kabineta potpredsjednika RS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njegovanje sjećanja na genocid u Srebrenici i drugim krajevima Bosne i Hercegovine, obaveza je svih preživjelih, istakao je u obraćanju Salkić te posebno potencirao na važnost prenošenja činjenica o zločinima na mlađe generacije, kako se zločin u budućnosti ne bi ponovio.

“Podrinje je simbol počinjenog genocida u BiH. Genocid u Srebrenici je planetarni zločin i kulminacija zločina koji su započeli tokom agresije na našu domovinu 1992. godine. Stravični i sistemski zločini su počinjeni i u Bijeljini, Foči, Višegradu, Kalinoviku, Kotor Varošu, Doboju, Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku, Osmacima, Brčkom i mnogim drugim mjestima. O svim ovim zločinima postoje domaće i međunarodne presude i svjedočenja. To je ono što će svjetska historija da pamti. Na nama je da zauvijek njegujemo sjećanje na žrtve i ove zločine, da tražimo da se odgovorni procesuiraju, a kosti naših najmilijih pronađu”, istakao je Salkić.

Dodao je da je, s druge strane, obaveza naroda iz kojeg dolaze zločinci i zločinačke politike, da se distancira od zločinaca te da ih osudi. Po njemu, samo se na takav način može graditi povjerenje u ovoj zemlji i skinuti kolektivna odgovornost za genocid i zločine.

“Zamolio bih sve ljude da makar jednom u životu posjete Podrinje i Potočare, te da se uvjere u razmjere zločina koji su počinjeni. Nema naselja u Podrinju u kojem se danas ne nalazi spomen-obilježje, a rijetka su naselja u kojima nije pronađena masovna grobnica. Naša obaveza je da ovo vječno pamtimo te da ne dozvolimo da se više ikada ponovi. U prošlosti su počinjeni slični zločini nad Bošnjacima, ali o njima se nije govorilo i nije se smjelo govoriti. Zbog toga nam se zločin ponovio”, kazao je Salkić i nastavio:

“Danas, mi pišemo knjige, snimamo filmove, radimo predstave, stvaramo umjetnička djela koja svjedoče o genocidu u našoj domovini. Takav odnos prema žrtvama, ali i naša svakodnevna obilježavanja i svjedočenja, garant su da se zlo više neće ponoviti.”

Prije tribine, potpredsjednik Salkić se sastao s Jasminom Duvnjakom, predsjednikom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te razgovarao o važnosti njegovanja sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i izučavanja činjenica o genocidu u školama širom BiH.

Održan je sastanak i s Amirom Ismićem, predsjednikom udruženja Klub paraolimpijskih sportova Baton i drugim članovima udruženja.

Salkić i članovi Batona u zeničkoj bolnici su posjetili Saliha Kozlića, ratnog vojnog invalida i bivšeg reprezentativca BiH u sjedećoj odbojci, koji je nedavno operisan. Također, upriličena je posjeta Zijadu Duriću, bivšem pripadniku Armije RBiH, ratnom vojnom invalidu i logorašu iz Foče, koji ima želju da se vrati na svoje prijeratno ognjište.

Potpredsjednik je na centralnom šehidskom spomen-obilježju položio cvijeće, te odao počast šehidima.