Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednik rs

Salkić pisao OHR-u: Nastavljena diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u RS-u

ramiz_salkic-fena

Podsjeća da je učenicima Bošnjacima onemogućeno izučavanje i imenovanje jezika kojeg koriste onako kako to oni žele i osjećaju

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić uputio je pismo Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC), Misiji OSCE-a u BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH u kojem je ukazao na “probleme sa kojima se suočavaju učenici i roditelji Bošnjaci na početku još jedne školske godine”.

– Danas kada počinje nova školska godina u Bosni i Hercegovini, želim vas podsjetiti da se nastavlja diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu bh. entiteta RS – ističe Salkić u pismu.

Istovremeno, podsjeća da je učenicima Bošnjacima onemogućeno izučavanje i imenovanje jezika kojeg koriste onako kako to oni žele i osjećaju.

– Uprkos presudama sudova u ovom entitetu, ali i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, vlasti ovog entiteta nastavljaju vršiti diskriminaciju, kršiti Ustav entiteta, prava djece i negirati bosanski jezik – upozorava potpredsjednik RS-a, navodeći da “član 7. Ustava entiteta RS jasno kaže – Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica. Na područjima gdje žive druge jezičke grupe u službenoj upotrebi su i njihovi jezici i pisma, na način određen zakonom.”

Međutim, kako Salkić nadalje navodi, vlasti entiteta RS “u želji da potpuno pravoslaviziraju i etnički očiste obrazovni proces krše Ustav entiteta, ljudska prava i slobode što je izričito zabranjeno zakonom i Ustavom. Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije, član 38. u kome piše – svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima.”

– Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije, član 10. u kome piše: U osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu – navodi se u pismu.

Salkić, također, u pismu upozorava da pored ovakvih ustavnih i zakonskih odredbi “obrazovni proces i škole u entitetu RS obiluju i drugim vidovima diskriminacije kao što su nazivi škola, pravoslavna školska slava, usaglašen nastavni proces sa Srbijom, tretiranje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca za genocid kao heroja u udžbenicima…”

Potpredsjednik entiteta RS u tom kontekstu poziva međunarodne aktere da se sada više nego ikada prije angažuju na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

– Bošnjaci u ovom entitetu nemaju ustavni kapacitet da se izbore sa ovako sveobuhvatnom sistemskom diskriminacijom koju provodi vlast entiteta sa ciljem ponovnog mirnodopskog ekonomskog, obrazovnog i svakog drugog progona Bošnjaka iz ovog entiteta – potcrtava Salkić, navodeći da se zbog toga obraća OHR-u, OSCE-u, ambasadorima zemalja članica UO PIC-a i šefu Delegacije EU u BiH da pomognu u rješavanju tog problema, “jer je ovo očiti primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava na slobodan nesmetan povratak bez bilo kog oblika diskriminacije prema onima koji su se vratili”.

U pismu, Salkić, također, poziva Bošnjake da ostanu ustrajni, uporni i dostojanstveni u borbi za osnovna ljudska prava i slobode.

– Pozivam Bošnjake da, uprkos svemu, ostanemo ustrajni, uporni i dostojanstveni u našoj borbi za osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i pravo na jezik. Prije ili kasnije bit će pobijeđen sistem koji opstaje na kršenju ljudskih prava i provođenju diskriminacije nad svojim građanima samo zbog toga što se drugačije zovu, Bogu mole i drugačije nazivaju svoj jezik – navodi se u pismu, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.