Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić poručio djeci: Školujte se, budite čestiti i pomozite domovini

salkic ucenici

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić sastao se danas u Banjoj Luci s učesnicima Trećeg međunarodnog kongresa „Djeca – Stubovi svijeta“ s temom „Etika u filozofiji življenja – borba za čovjeka u ljudskom biću“.

Kongres organizuje Udruženje „Djeca – Stubovi svijeta“, a Banjoj Luci je uz predsjednicu ovoga udruženja Fatimu Hukić boravilo i 64 učesnika iz Sarajeva, Mostara i Bihaća, te mladi iz Srbije, Sudana, Palestine, Egipta, Koreje, Francuske, Belgije i SAD-a.

U svom obraćanju, potpredsjednik Salkić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina prošla kroz teško razdoblje, te je pozvao učenike, koji su budućnost svojih zemalja, da grade suživot i toleranciju.

– Vrlo je važno da u životu imate ambicije, ciljeve i opredjeljenja, za koje ćete se boriti na dobar i čestit način. Sigurno je da su među vama mnogi koji će za 10 do 20 godina biti korisniji svojoj zemlji i dati veći doprinos, nego što to mnogi danas čine. Nadam se da su među vama mnogi budući pravnici, inženjeri, doktori, političari… koji će dati novu energiju i doprinos svojoj domovini. Šta god budete radili, pozivam vas da budete čestiti, da se prema svakom čovjeku odnosite isto kao prema vašem najmilijem. Isto tako, pozivam vas da gdje god sutra ili za nekoliko godina budete, da ne zaboravite vašu domovinu i da volite vašu domovinu – poručio je potpredsjednik Salkić, koji je učenicima govorio i o važnosti odgoja i obrazovanja za njihovu budućnost.

Predsjednica Udruženja Fatima Hukić je zahvalila potpredsjedniku na sastanku, te kazala da ovo udruženje sa nekoliko članova realizuje značajne projekte, koji su važni za mlade ljude.

– Našoj djeci prioriteti u životu trebaju biti visoka moralna načela i kvalitet obrazovanja. Samo realizacijom ovih prioriteta naša djeca mogu biti uspješni i dobri ljudi – kazala je Hukić, dodajući da je jedan od ciljeva Udruženja promocija vrijednosti odgoja djeteta kroz tribine sa osnovcima i srednjoškolcima sa spektrom tema aktuelnih za odrastanje mladih.

U središtu njihove pažnje je i antikoruptivno djelovanje u obrazovanju mladih i ostanak u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS.