Salkić: U RS-u se vodi iscrpljujući psihološki rat

salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Sarajevu s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom o ozbiljnom pogoršanju političke situacije na području RS.

Salkić je informisao visokog predstavnika da je stepen kršenja ljudskih prava Bošnjaka dostigao zabrinjavajući nivo, te da vlasti ovoga entiteta provode otvorenu diskriminaciju nad nesrpskim stanovništvom, navodi se u saopćenju iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

– U bh. entitetu RS vodi se iscrpljujući psihološki rat, koji ima za cilj smanjivanje broja Bošnjaka u tom entitetu. Ekonomski aspekt opstanka Bošnjaka je ugrožen, jer svi nivoi vlasti, javna preduzeća i institucije RS, sudjeluju u otvorenoj diskriminaciji – istaknuo je Salkić.

Godinama upozoravamo, kako je ponovio, Bošnjaci su neravnopravni prilikom zapošljavanja u javni sektor.

– Ukazao sam da se Bošnjacima još uvijek ne dozvoljava upotreba bosanskog jezika, tako da smo jedini narod u Evropi koji nema pravo na maternji jezik. Iako postoje tijela koja trebaju regulirati medije, Bošnjaci se već godinama sataniziraju putem javnog servisa RS. Umjesto da to bude radio-televizija koja je i u funkciji Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, prema nama je kontinuirano usmjeren govor mržnje i Bošnjaci se markiraju kao problem, što može dovesti do nesagledivih posljedica – kazao je.

Nedavni referendum i ponovno usvajanje zakona kojim se 9. januar proglašava Danom RS, gruba su, ocijenio je, kršenja Dejtonskog ustava.

– Inzku sam prenio stav Bošnjaka, da je vrhunac antidejtonskog djelovanja dodjela priznanja ratnim zločincima u Narodnoj skupštini RS-a. Tim činom su izabrani predstavnici Srba oskrnavili ovu instituciju, dajući priznanja osuđenim ratnim zločincima, stavljajući ih time na društvenoj ljestvici iznad uspješnih učenika, studenata, profesora, naučnika, umjetnika, sportaša…Na žalost, sve ovo je došlo kao posljedica radikalizacije na koju smo posljednjih godina ukazivali – kazao je Salkić.

Bošnjački predstavnici u bh. entitetu RS su onemogućeni da zaštite interese Bošnjaka djelovanjem kroz institucije RS-a, jer je, kako je dodao, Ustav ovoga entiteta kreiran samo u interesu Srba.

Poražavajuće je da kompletan proces diskriminacije provode predsjednik, Vlada RS i Ustavni sud RS, u koordinaciji sa Narodnom skupštinom RS. Ustavni sud ovoga entiteta radi po poslovniku koji je suprotan Zakonu o Ustavnom sudu i Ustavu bh. entiteta RS.

– Očekujem od visokog predstavnika, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, da iskoristi sve instrumente i zaštiti Dejton, te omogući provođenje Aneksa VII ovoga sporazuma – zaključio je Ramiz Salkić.