Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salkić: Ustavni sud RS-a dio sistema koji provodi diskiminaciju nesrba

BiH

salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je danas da je Ustavni sud RS-a “dio sistema u tom bh. entitetu koji provodi sistemsku diskiminaciju osoba koje nisu srpske nacionalnosti”.

-To pokazuje činjenica da Poslovnik o radu ovog suda nije u skladu s Ustavom i Zakon o Ustavnom sudu, u dijelu koji se odnosi na procedure odlučivanja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa – rekao je Salkić.

Istakao je da će tek, nakon što se izmijeni sporni poslovnik, smatrati da Ustavni sud RS-a radi objektivno i u unteresu svih građana.

-Činjenica je i da je predsjednik Ustavnog suda RS-a uime SNSD-a bio ministar u Vladi RS-a, a ta stranka i njen predsjednik su i tada i danas na vlasti, što pokazuje da je u pitaju jedan potpuno uvezan sistem, koji ne radi u interesu svih građana – tvrdi Salkić.

Komentarišući današnju odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS), koje nije prihvatilo zahtjev tog kluba za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture u tom bh. entitetu, Salkić je za Fenu ocijenio da takav odnos prema ovoj kategoriji stanovništva najviše govori o Ustavnom sudu RS-a i ljudima koji ga predstavljaju.

Zakon o zaštiti žrtava ratne torture Narodna skupština RS-a je usvojila na sjednici održanoj 21. juna ove godine.

Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a su potom stavili veto na taj zakon, jer smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava po etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti, te onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom bh. entitetu.

Tvrdili su da je zakon sporan, jer se ne priznaje ni dokumentacija s dokazima o torturi od udruženja i saveza iz drugog entiteta, odnosno Federacije BiH.

Iz Kluba Bošnjaka su najavili da će zatražiti ocjenu njegove ustavnosti i zakonitosti.