Salkić: Započeti izolaciju i kažnjavanje negatora genocida

tribina_salkic

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je sinoć na tribini u Modriči da je Vlada tog bh. entiteta stavljanjem van snage izvještaja Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995., koji je usvojen 2004., a pozivajući se na zasjedanje NSRS, prekršila Ustav entiteta i ustavnu proceduru donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tijelima entiteta.

Tribinu, koja je bila 13. po redu u okviru serije tribina u tom dijelu Bosne i Hercegovine, organizovao je Opštinski odbor SDA Modriča.

Uz prisustvo velikog broja građana, Salkić je naglasio da zaključci koje je usvojila NSRS još uvijek nisu stupili na snagu, jer se o njima nije očitovalo Vijeće naroda u Ustavu predviđenoj proceduri. Na taj način, dodao je, Vlada želi da obaveže Ustavni sud entiteta da mora pratiti stavove Vlade RS. Istovremeno, takvim ponašanjem, vlada u odlasku želi trasirati put novoj vladi kako da se ponaša i u kojem pravcu mora da djeluje.

– Potpuno je pogrešno razmišljanje nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika da je ovo predizborno djelovanje Milorada Dodika, njegove vlade i skupštine. Ovo je nastavak strateškog djelovanja vlasti ovog entiteta na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. mirnodopskim metodama – rekao je Salkić.

Dodao je da je cilj ove vlasti stvaranje ambijenta nemoguće države sa konačnim ciljem podjele BiH zbog čega i šire nacionalizam, netrpeljivost, mržnju i provode završnu fazu genocida, koja uključuje negiranje zločina, umanjivanje broja žrtava, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava.

– Vlast u ovom entitetu godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba uključujući i kršenje međunarodnog prava, osporavajući Bošnjacima naziv jezika i obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku. Krajnje je vrijeme da domaće pravosudne institucije poduzmu korake predviđene domaćim zakonima za širenje vjerske i nacionalne mržnje, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i drugih sudova, negiranje genocida, ugrožavanje mira i nepoštivanje Ustava entiteta i države BiH – naveo je Salkić.

Istakao je da je krajnje vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice naše i države, ali i prijatelji Bosne i Hercegovine, poduzmu korake izolacije i kažnjavanja institucija i pojedinaca u bh. entitetu RS, koji ne poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova, negiraju genocid i veličaju ratne zločince, šire mržnju, krše međunarodno pravo, koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.