Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Administratorica USAID-a

Samantha Power stiže u posjetu BiH, već je obavila razgovor sa visokim predstavnikom

Senate Appropriations – Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs hearing to examine proposed budget estimates and justification for fiscal year 2022 for the United States Agency for International Development
United States Agency for International Development Administrator Samantha Power, appears before a Senate Appropriations - Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs hearing to examine proposed budget estimates and justification for fiscal year 2022 for the United States Agency for International Development, in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, Wednesday, May 26, 2021. Credit: Rod Lamkey / CNP/AdMedia Newscom/PIXSELL

Njen dolazak ima cilj potvrditi opredijeljenost Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima Bosne i Hercegovine u njihovoj potrazi za izgradnjom demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svih ostalih stanovnika

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power, danas stiže u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Kako je ranije saopšteno iz USAID-a, njen dolazak ima cilj potvrditi opredijeljenost Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima Bosne i Hercegovine u njihovoj potrazi za izgradnjom demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svih ostalih stanovnika.

“Tokom posjete, administratorica će sarađivati ​​sa USAID-ovim lokalnim nevladinim partnerima, u oba bh. entiteta i iz svih većih etničkih grupa. Ona će se sastati sa vladinim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva i omladine, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelima iz rata u Bosni i Hercegovini. Svi njeni angažmani će naglasiti snažnu predanost Sjedinjenih Država promicanju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane Bosni i Hercegovini.

Ova posjeta dolazi u vrijeme pojačanih tenzija i retorike. Administratorica će tokom svoje posjete naglašavati potrebu da svi u Bosni i Hercegovini rade na jedinstvu i jačaju svoje zajedničke napore za izgradnju sigurne i stabilne budućnosti za sve građane BiH”, saopšteno je iz USAID-a.

Uoči dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Power je razgovarala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o, kako je saopšteno, trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

Power je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok Bosna i Hercegovina ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije, navedeno je nakon susreta.

Prije nego što je stupila na čelo USAID-a početkom prošle godine, Samantha Power je od 2013. do 2017. godine obnašala dužnost ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima.

Karijeru je počela kao novinar, ratni reporter freelancer sa područja bivše Jugoslavije, kada je izvještavala iz Bosne i Hercegovine. Za knjigu “Problem iz pakla: Amerika i doba genocida” (A Problem from Hell: America and the Age of Genocide) 2003. godine dobila je Pulicerovu nagradu.