Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samo pet posto oboljelih od multiple skleroze u BiH dobija terapiju

multipla ilustracija44

Samo pet posto građana Bosne i Hercegovine koji boluju od multiple skleroze primaju terapiju za ovu bolest, izjavila je danas Sanja Grgić, neurolog na Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje multiple skleroze RS-a uz podršku UKC RS-a danas su Svjetski dan multiple skleroze obilježili na Trgu Krajine gdje su dijelili promo materijale sa informacijama o ovom oboljenju, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovo oboljenje i ljude koji boluju od ove bolesti.

Sanja Grgić rekla je da je na Klinici obezbjeđena dijagnostika kao bilo gdje u Evropi i svijetu, ali da ljekari ne mogu uticati na to koliko pacijenata dobija terapiju. Zbog toga su apelovali na Ministarstvo zdravlja RS-a, Fond zdravstvenog osiguranja RS-a, ako ne bi bilo diskriminacije prema oboljelima i kako bi obezbjedili terapije za što više pacijenata.

“Radi se o populaciji koja je veoma mlada, od 20 do 40 godina. Nažalost, od prošle godine imamo i šest malih pacijenata od 14 do 16 godina čija je klinička slika drastično alarmantnija, pa odlaze i u Beograd na liječenje. Da bismo to spriječili moramo početi liječiti i djecu a nemamo dovoljno lijekova”, navela je Grgić.

Dodala je da se nada da će skupovi kao što je današnji skrenuti pažnju javnosti na ovu bolest od koje nije zaštićen niko. Objasnila je da se bolest terapijom obuzdava, te da nije moguće izliječenje.

“Činjenica je da je ova regija poslije rata prešla iz zone niskog u zonu vrlo visokog rizika. Uslovi života i vanjska sredina značajno utiču na pjavu bolesti, način života, ishrane, stres, virusi, sve na mikro i makro sistemu uz genetsku predispoziciju dovodi do pojave bolesti”, kazala je Grgić i dodala da je sve više oboljelih ne samo u BiH negu i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Kada je u pitanju situacija u regionu naglasila je da Crna Gora, Hrvatska i Slovenija liječe sve pacijente, dok to nije slučaj u BiH i Srbiji.

Miroslav Vukomanović predsjednik Udruženja multiple skleroze RS-a govreći o prvim simptomima bolesti rekao je da su u pitanju senzibilne smetnje, slabljenje vida, trnjenje, probelmi sa mokrenjem i stolicom…

“Poslije se pogoršava,ali kada se na vrijeme dijagnostifikuje i uz adekvatne terapije može da se drži pod kontrolom. U RS-u je 1.700 oboljelih, a na terpiji je 75 osoba, što je manje od pet posto”, pojasnio je Vukomanović.

Naglasio je da se terapijama zaustavlja tok bolesti, a oboljeli mogu normalno da žive i da nisu na teret državi. On terapiju prima već pet godina.

“Niko ne može primjetiti da bolujem od ove bolesti”, kazao je Vukomanović i dodao da iako su terapije skupe, od 20.000 do 30.000 KM na godišnjem nivou, mnogo je skuplje ako se bolest ne liječi.

Naveo je troškove banjskog liječenja, fizikalne terapije, invalidska kolica, pomagala, te kao konačni ishod gubitak radne sposobnosti zbog čega je jeftinije obezbjediti terapije.

“U razgovorima sa predsjednicima drugih udruženja saznao sam da je i u Fedraciji BiH slična situacija”, dodao je Vukomanović.

Vlado Đajić, direktor UKC RS-a rekao je da centar ulaže maksmalne napore da pacijenti imaju najbolji mogući tretman.

“Nama je prioritet da što ranije postavimo dijagnozu ovog oboljenja i da pronađemo što adekvatniju terapiju” naveo je Đajić.

Stručnjaci UKC RS-a saopštili su da je multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest srednjeg nervnog sistema.

Pretežno je riječ o oboljenju koje pogađa mlađe osobe, a kod većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine života. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.