Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Samo u BiH: Pepeljera 1.293 KM, kanta za smeće 1.733 KM (FOTO)

12/12/2015

Kroz kampanju “Mi plaćamo cijenu” jasno i konkretno se javnosti pokazuje koliki su gubici u javnim nabavkama u bosanskohercegovačkim institucijama.

Zbog korupcije i netrasparentnog procesa nabavki, samo u prošloj godini, izgubljeno je oko dvije milijarde maraka, javnog novca.

Kako bi građanima približili nečuvene primjere iz prakse postavljena je i “Izložba šokantnih javnih nabavki u BiH”, koju će moći vidjeti stanovnici devet gradova širom Bosne i Hercegovine.

Svi podaci dokumentovani su u revizorskim izvještajima o radu bh. institucija. A kako to izgleda u praksi, pet nevladinih organizacija u saradnji sa američkom Agencijom za međunarodni razvoj (USAID), odlučilo je plastično prikazati na izložbi.

Prema podacima nevladine organizacije “Tender”, u 2014. godini je tek 25 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini provedeno na transparentan način.

“Čak 75 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini provede se tako da javnost nikada ne sazna za njih, zapravo, provode se iza zatvorenih vrata i cijene se dogovaraju između naručioca i jednog ekskluzivnog dobavljača. Procjenjuje se da je na takav način potrošeno, bez znanja javnosti i samo u prošloj godini, preko dvije milijarde maraka”, objašnjava Dražena Peranić, oficir za komunikaciju u USAID-u.

Bahati odnos prema novcu građana najbolje pokazuju primjeri:

“Na izložbi se nalazi jedna obična pepeljara, koja je plaćena za potrebe institucije jednog entiteta 1.293 maraka. Obična kanta za otpatke, plaćena je 1.733 maraka. Predškolska ustanova, direktnom pogodbom, bez prisustva javnosti, plaćala je 360 puta skuplje nego što je redovna cijena, a među nabavljenim potrepštinama nalazi se 666 litara alkohola. Ručak koji plaća Vlada Unsko-sanskog kantona, dakle jedan obični ručak, košta 230 maraka. Automobilske gume, koje su nabavljene za vozila državnih institucija, iznose preko milion maraka za godinu dana”, navela je Peranić.

Izložba pokazuje nečuvene primjere iz prakse, a efektno djeluje i na građane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.