Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šokantne brojke

Samo u jednom kantonu zabilježen pozitivan prirodni priraštaj

beba bolnica
Foto: Unsplash
Ilustracija

Vitalni indeks, koji predstavlja odnos broja živorođenih i umrlih osoba, najniži je u Posavskom kantonu

Samo u jednom od deset kantona u Federaciji BiH u aprilu je zabilježen pozitivan prirodni priraštaj. Radi se o Zapadnohercegovačkom kantonu. U svim ostalim kantonima broj umrlih osoba bio je veći od broja novorođenih.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u aprilu ove godine u Federaciji BiH rođeno je 1.190 beba, a u istom periodu umrlo je 1.669 osoba. Znači, zabilježen je negativni prirodni priraštaj od minus 479, Ovo je veoma zabrinjavajuće, posebno kada znamo da se broj stanovnika drastično umanjuje i svakodnevnim odlaskom iz zemlje, ne samo mladih, nego cijelih porodica.

Pozitivan prirodni priraštaj samo u ZHK

Vitalni indeks, koji predstavlja odnos broja živorođenih i umrlih osoba, najniži je u Posavskom kantonu. U tom dijelu Federacije u aprilu mjesecu rođeno je svega četvoro djece, dok je 31 osoba umrla. U Kantonu 10 broj umrlih je više nego dvostruko veći od novorođenih, a slična situacija je i u Srednjobosanskom kantonu.

Jedina “svijetla tačka” je Zapadnohercegovački kanton, gdje je zabilježen pozitivan prirodni priraštaj. Rođene su 73 bebe, a umrle 53 osobe.

Inicijative Udruženja daju rezultate

Predsjednik Udruženja “Porodice 3 plus” Mustafa Vlahovljak kaže da se u ovom kantonu, prema podacima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK, bilježi i porast broja porodica s troje i više djece. Vjeruje da je to rezultat inicijativa ovog udruženja za poboljšanje natalitetne podrške i populacijske politike.

-Sve porodice s troje ili više djece u ZHK ostvaruju pravo na bezuvjetnu novčanu naknadu od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života. Ova pronatalitetna mjera se počela primjenjivati prije dvije godine nakon prihvatanja inicijative našeg udruženja. Zapadnohercegovački kanton je među prvima počeo sistemski podržavati višečlane porodice – kaže Vlahovljak za Fokus.

Zavod za statistiku FBiH

Naglašava da će u narednom periodu od nadležnih tražiti da osiguraju podršku djeci i nakon što navrše sedam godina, odnosno do punoljetstva, kao što je slučaj u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu. U ova dva kantona, prema podacima Zavoda za statistiku, prisutan je pad nataliteta, ali je situacija, posebno u KS, bolja u odnosu na druge dijelove FBiH. Govoreno u brojkama, u Kantonu Sarajevo u aprilu ove godine rođeno je 297 beba, a umrlo je 359 osoba.

-Ulaganje u višečlane porodice daje rezultate. Nadamo se da će svi kantoni krenuti ovim putem i ulagati u pronatalitetne mjere – zaključuje Vlahovljak.