Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oni vole samo sebe

(Samo)promocija u doba korone: Uništili smo robne rezerve, ali zato izdvajamo novac od plate

skakamaske

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa otvorila je prostor brojnim bh. političarima za (samo)promociju i populizam. Jedni su slali motivacione poruke, drugi dijelili zaštitne maske, treći najavili šatore i bodljikave žice…

„Dragi sugrađani, molimo vas da ostanete u kućama kako bi mi mogli raditi sa onima kojima je potrebno. Zdravstveni radnici koji imaju puno znanja su na prvoj liniji. Hrabri smo i borit ćemo se za svaki život kao da je naš vlastiti. Poštujte pravila kriznog štaba i mjere opreza.“

Ovo je poruka direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović građanima Sarajeva i BiH. Na bilbordu. U vrijeme kada su građani mahom kod svojih kuća(?!) Nelogična je i sama poruka. Sebija Izetbegović poručuje kako su njene kolege i ona „hrabri“ te kako će se „boriti za svaki život kao da je njihov vlastiti“.

Čemu isticanje nečega što bi trebala biti obaveza? Podsjetimo, obaveza da se život podredi u korist bolesnika jedan je od najvažnijih principa Hipokratove zakletve, piše Žurnal.

Još od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa Sebija Izetbegović je na „prvoj medijskoj liniji“. Iza nje su na desetine izjava za medije, intervjui, konferencije za medije iz kojih se može zaključiti kako je upravo ona najzaslužnija za sve dobro što se radi. Istina, u njima često spominje svoje kolege, ali je siptomatično to što je skoro isključivo ona sagovornik s KCUS-a za bh. medije.

Posljednja u nizu izjava direktorice KCUS-a je za N1 televiziju gdje ona, opet, ističe sebe i svoj angažman: „Jučer u KCUS smo dobili 1.000 testova, danas dodatnih 1.500 treba doći i njih sam uspjela da obezbijedim u privatnom, ličnom aranžmanu i uspjela sam da bukiram 150.000 testova koji su 99,9 posto pouzdani (…) Prije četiri dana uspjela sam u Sarajevu da kupim šest respiratora, četiri su isporučena, dva očekujem danas. Smješteni su u Podhrastove. Naručila sam dodatnih 40 respiratora i oni bi trebali za osam do deset dana biti u Sarajevu.“

Na promociji Sebije Izetbegović radi i zvanična facebook stranica Stranke demokratske akcije. Svakodnevno se objavljuju intervjui koje direktorica KCUS-a daje raznim medijima, a objavljen je i video na kojem Sebija Izetbegović na tabli ispisuje poruku „Radimo za naše građane“. Za koga biste trebali raditi, ako ne za građane?

Sve kritike direktorica odbacuje. Čak i one koji se tiču testiranja. Podsjetimo, iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili su: „Testirajte, testirajte, testirajte!“. U Kantonu Sarajevo je do 20. marta testirano svega 50 ljudi! Poštujemo li preporuke SZO-a?

AFERE ZABORAVLJAMO, ODRIČEMO SE DIJELA PLAĆE!

I dok se promocija Sebije Izetbegović donekle i može opravdati samim tim što je direktorica vjerovatno najvažnije zdravstvene ustanove u državi, kako objasniti poteze brojnih bh. političara? Mnogi od njih su se u „doba korone“ odlučili na populizam i (samo)promociju.

Prvi u nizu je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka (SDA). Na svojim profilima na društvenim mrežama redovno informira građane o svojim aktivnostima. Tako smo mogli vidjeti kako Skaka na ulici dijeli zaštitne maske, uručuje „neophodna sredstva“ Narodnoj kuhinji Stari Grad, te da se za njihove potrebe odriče dvije trećine svoje plaće.

Neobična tišina dolazi od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. Osim što smo saznali da se, za razliku od brojnih građana koji to ne mogu uraditi, preventivno testirao na koronavirus, Čović nije mnogo govorio. Ipak, za svakog političara je bitno da šalje pozitivne poruke, pa je tako Čović prvi objavio da je “Vlada Federacije BiH prihvatila novu ponudu strateškog partnera za Aluminij”. Ipak, samo nekoliko sati kasnije je federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić rekao da do službenog prihvatanja ponude još nije došlo(?!) Naravno, nisu ovo jedini primjeri korištenja krize izazvane pandemijom koronavirusa u svrhu (samo)promocije. Od naših političara se odavno ništa više i ne može očekivati. Ipak, možda bi ovoga puta mogli drugačije, pa da, naprimjer, poslušaju SZO i – testiraju. Neki da preuzmu odgovornost. Drugi da ne prave novi Vučjak. Treći da ne troše javni novac na gomilanje nepotrebne opreme. Četvrti da, koristeći barem masku i rukavice, zaštite prvo sebe, pa sve ostale… A, što je najbitnije, da počnu raditi svoj posao za koji su bezobrazno puno plaćeni. Narodu nije potrebna milostinja, nego učinkovite politike. Kad-tad virus će proći, a prema najavama uslijedit će nova ekonomska kriza. (Samo)promocija i populizam tada sigurno neće pomoći.

Zaboravila se afera „Asim“ i snimak koji je pritom objavljen, a na kojem se spominje navodna kupovina glasova koja je pomogla Skaki da postane gradonačelnik.

Nije Skaka jedini koji se odrekao dijela plaće. Isto to su uradile i njegove stranačke kolege, dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić…

Istovremeno, izostale su kritike i sankcije za neodgovorno ponašanje premijera Fadila Novalića, koji je u jeku epidemije prisustvovao zabavi u konjičkoj fabrici „Igman“ gdje se nenadano pojavio virus koji se potom proširio.

Pokušao je premijer dokazati da ozbiljno shvata situaciju tako što se na konferenciji za medije pojavio sa – maskom! Kada je objavljen snimak na kojem se vidi da Novalić masku nosi samo tokom televizijskih obraćanja, premijer se ponovo obraća i govori da je „Upravi televizije očito cilj da naprave neku šalu“.

Do šale sigurno nije porodici preminulog vozača direktora firme „Igman“. Podsjetimo, vozač je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom, a zaražen je nakon spomenute zabave.

Facebook stranica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) svakodnevno radi na promociji direktora Fahrudina Solaka prenoseći sve njegove medijske istupe. Često Solak poziva na odgovornost građana pritom istučući kako oni rade sve što je u njihovoj moći da zaštite građane.

Poziva Solak koji se, naprimjer, u programu FACE televizije pojavio bez zaštitne maske i rukavica, pritom izjavivši da „nije testiran“ i da se „tu digla bespotrebna frka“(?!) To je, valjda, odgovor na poruku SZO-a: „Testirajte, testirajte, testirajte!“

Imao je Solak priliku da 27. februara, kada je donio izmjene Plana nabavki za 2020. godinu, izdvoji sredstva za zaštitu od koronavirusa. Umjesto toga, preko dva miliona i sto hiljada maraka planirana su za specijalističku opremu, dronove, obuke, idejne i glavne projekte

BODLJIKAVE ŽICE I PATRIOTIZAM

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić očekivano je sveprisutan u tekstovima Dnevnog avaza. Izvještava se sa svakog njegovog sastanka, prenosi se svaka njegova reakcija.

Ali nije Dnevni avaz jedini koji to radi. Izvjesni portal boljastrana.ba 21. marta objavljuje članak pod naslovom „Borba za živote: Fahrudin Radončić je slika sposobnog lidera kakav nam treba kad je najteže“. U tekstu se nižu hvalospjevi na račun ministra sigurnosti BiH, a kad je riječ o djelovanju tokom krize izazvane pandemijom.

Tako se, između ostalog, navodi kako je „Radončić stigao lično donirati zaštitne rukavice i dezinfekcijska sredstava pripadnicima Granične policije BiH“.

A šta je to još Radončić uradio?

Između ostalog, najavio je da će podići migrantska šatorska naselja, zaštićena bodljikavom žicom kako bi se onemogućilo njihovo kretanje.

Dalje, čitavu farsu u vezi sa šatorima na granici upotpunile su kontradiktorne izjave Radončića i Fahrudina Solaka. Naime, 20. marta 2020. godine ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je na konferenciji za medije izjavio kako su „šatori Oružanih snaga u kojima će biti smješteni naši državljani koji uđu u BiH postavljeni na skoro svim graničnim prijelazima, osim u Orašju“.

Dan kasnije, odnosno 21. marta Solak je rekao da „u šatore idu samo stranci, a domaći idu u svoju kuću i svoju izolaciju“.

Najzad, nakon sramotne naredbe Kriznog štaba Kantona 10 kojom se zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje ovog kantona, a koja je kasnije povučena, Radončić na svom facebook profilu objavljuje post naslovljen „Pobijedit ćemo i pandemiju i separatizam“ u kojem najavljuje da će podnijeti krivičnu prijavu protiv zapovjednika Ivana Jozića koji je potpisao navedeni akt.

NEMAMO ROBNE REZERVE, ALI DAJEMO NOVAC

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučio je da svoju martovsku platu rasporedi na osam višečlanih porodica i porodica teškog imovinskog stanja. Išao je Dodik i u Srbiju kod Aleksandra Vučića gdje se, kako se navodi, razgovaralo o „pomoći Republici Srpskoj u borbi protiv koronavirusa“.

Građanima su „potrčali“ pomoći i određeni ministri u Vladi RS, kao i Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Zato će se prešutjeti priča o tome kako Republika Srpska nema robne rezerve koje su opljačkane!

Ni opozicija u RS-u nije propustila priliku da vascijeloj javnosti pokaže kako se pomaže u teškim trenucima. Rukovodstvo PDP-a odreklo se ličnih primanja kako bi se osigurao novac banjalučkoj Klinici za infektivne bolesti, dok Draško Stanivuković svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje fotografije i snimke na kojima dijeli pomoć stanovništvu.

Neobična tišina dolazi od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. Osim što smo saznali da se, za razliku od brojnih građana koji to ne mogu uraditi, preventivno testirao na koronavirus, Čović nije mnogo govorio.

Ipak, za svakog političara je bitno da šalje pozitivne poruke, pa je tako Čović prvi objavio da je “Vlada Federacije BiH prihvatila novu ponudu strateškog partnera za Aluminij”. Ipak, samo nekoliko sati kasnije je federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić rekao da do službenog prihvatanja ponude još nije došlo(?!)

Naravno, nisu ovo jedini primjeri korištenja krize izazvane pandemijom koronavirusa u svrhu (samo)promocije. Od naših političara se odavno ništa više i ne može očekivati.

Ipak, možda bi ovoga puta mogli drugačije, pa da, naprimjer, poslušaju SZO i – testiraju. Neki da preuzmu odgovornost. Drugi da ne prave novi Vučjak. Treći da ne troše javni novac na gomilanje nepotrebne opreme. Četvrti da, koristeći barem masku i rukavice, zaštite prvo sebe, pa sve ostale…

A, što je najbitnije, da počnu raditi svoj posao za koji su bezobrazno puno plaćeni. Narodu nije potrebna milostinja, nego učinkovite politike. Kad-tad virus će proći, a prema najavama uslijedit će nova ekonomska kriza. (Samo)promocija i populizam tada sigurno neće pomoći.