BiH

Kanton Sarajevo

Saniranje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa

26/06/2020

Ponovno ističu da se provođenjem ove mjere nastoji pomoći onima koji su usljed pandemije koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo informišu sve zainteresirane fizičke osobe koje samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, iz Trnova, Hadžića i Ilijaša, da su ove općine objavile svoje javne pozive za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za april i maj 2020. godine.

– I ovi pozivi su rezultat ranije potpisanog Sporazuma o provođenju Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom (COVID – 19), između ovih općina i Vlade KS. Na ovaj način ove općine će realizovati zajednički dogovorenu mjeru, kojom su preuzele obavezu isplate dijela plaće za navedena fizička lica, čije sjednište djelatnosti je na teritoriji navedenih općina – saopćeno je iz  Službe za protokol i press KS.

Ponovno ističu da se provođenjem ove mjere nastoji pomoći onima koji su usljed pandemije koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa.

Podsjećaju sve fizičke osobe koja ispunjavaju uslove iz Javnog poziva i imaju pad prometa više od 70 posto da imaju pravo na finansijska sredstva u iznosu od 406 KM, dok oni kojima je pad prometa između 40 i 70 posto imaju pravo na 203 KM po uposlenom.

Također podsjećaju i one koji poreske obaveze plaćaju paušalno da im je obezbijeđena plaća od 203 KM po uposlenom za spomenute mjesece.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.