Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šanje: Zašto Čović gura bh. Hrvate u naručje antievropskom Dodiku?

BiH

Marinko sanje

Povodom najave sastanka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića u Banjoj Luci, oglasio se Gradski odbor Naše stranke u Mostaru, sa stavom da bi bilo bolje da Čović uloži više energije i vremena u to da osigura izbore u Mostaru, umjesto da stvara nove probleme na nivou BiH.

“Istina, političke inicijative koje su došle u vezi sa 9. januara i kroz apelaciju i kroz kasnije postupke su donijele više štete nego koristi Hrvatima i Bošnjacima koji žive na području RS-a, ali je jasno da ni Izetbegović ni Čović nisu te interese uzimali u obzir – ni kada je Izetbegović pokretao pitanje, ni danas kada Čović vezuje zastave sa Dodikom. Međutim, ustavni sistem BiH je jasan, stav EU je jasan – presude Ustavnog suda BiH se moraju poštovati, a nastojanja Dodikovog SNSD-a, koji aktivno ili pasivno derogira Ustavni sud, proglašena su nedvosmisleno antidejtonskim i antievropskim“, kazao je Marinko Šanje iz Naše stranke u Mostaru.

Šanje je kazao da je jako loše da se u BiH stvara anti-EU osnovina Čović – Dodik, kada su susjedne države, prvenstveno Hrvatska i Srbija jasno i odlučno za EU budućnost regiona.

„Nama u Bosni i Hercegovini nije potreban poklonički odnos prema bilo kome, ali isto tako ne treba ni da izolacionistički prkosimo Evropskoj uniji i NATO-u kao što to Dodik već duže vremena čini. Sjetimo se da je Čović ‘najevropejac’, a Dodikova politika prema Ustavnom sudu nepomirljiva je sa stavovima Brisela i Vašingtona što su jasno pokazale i sankcije. Nije jasno zašto Čović ide u ovom trenutku na banjalučki raport izoliranom Dodiku. Kakva je to poruka najprije ljudima u BiH, a zatim i EU, NATO-u, te ostatku regiona koji je opredijeljen za evropsku budućnost?”, kazao je Šanje.

Šanje zaključuje da sastanci sa antievropskim elementima, poput ovog o Ustavnom sudu, nanose štetu “ne samo onima koji su glasali za Dragana Čovića, već i onima, koji nisu glasali za njega, a u čije ime član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda uporno govori, a na kraju i svim građanima BiH neovisno o etničkoj i političkoj pripadnosti”, zaključuje Šanje.