Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sankcije zbog referenduma: Dodiku će blokirati imovinu i naći će se na “crnoj listi” EU?!

BiH

dodik

Iako je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku jasno i nedvosmisleno poručeno da mora povući odluku o referendumu, međunarodni zvaničnici u BiH već danima razgovaraju i razmatraju set kontramjera u slučaju da se to brzo ne desi.

Kako Fokus eksluzivno saznaje iz izvora bliskim diplomatskom koru u BiH, Dodik je već upoznat sa nekim od sankcija koje će biti preduzete prema njemu i RS-u, ukoliko se nastavi u pravcu održavanja referenduma.

Prvi i najizvjesniji potez je stavljanje na “crnu listu” Evropske unije, koja podrazumijeva zabranu ulaska na njenu teritoriju.

Druga je blokada cjelokupne imovine Milorada Dodika u inostranstvu. Prema izvoru Fokusa Dodik je svoje bogatstvo rasporedio u nekoliko međunarodnih banaka, poput onih na Kipru, pa se odluka o zamrzavanju imovine može sprovesti gotovo trenutno.

Kako saznajemo, Evropska unija, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama tražit će od Vučićeve vlade da Dodiku zabrani ulazak i na teritoriju Srbije

Treća kontramjera, kojom međunarodni zvaničnici žele pokazati Dodiku “ko je još uvijek gazda” ovisi o Vladi Srbije.

Naime, kako saznajemo, Evropska unija, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama tražit će od Vučićeve vlade da Dodiku zabrani ulazak i na teritoriju Srbije, što bi značilo da bi predsjednik RS ostao u potpunoj izolaciji, bez mogućnosti kretanja i raspolaganja svojom imovinom izvan BiH.

Da je Evropska unija tražila od Vučića da utiče na Dodika da se zaključiti i iz istupa srbijanskog premijera koji je, kako su prenijeli mediji, zamolio Dodika da ponovno razmotri odluku o raspisivanju referenduma.

Negativnih posljedica po RS u slučaju održavanja referenduma svjesni su i u opozicionim strankama u ovom entitetu.

Tako predsjednik SDS-a Mladen Bosić tvrdi kako je raspisivanje referenduma samoinicijativna odluka Dodika za koju ” ni od Rusije nije dobio zeleno svjetlo”.

– Na Skupštini je Dodik tvrdio da se o referendumu konsultovao sa svim relevantnim faktorima. Ili za njega Srbija nije relevantan faktor ili je još jednom slagao narodne poslanike. Dodik nigdje ne spominje pravosuđe RS zato što je ono svojim nečinjenjem postalo zaštitnik krupnog kriminala i kriminalaca u Republici Srpskoj.

Stotine miliona KM su pokradeni i odneseni iz Srpske, a oni zatvaraju oči. Ako ste pažljivo slušali Dodikovu izjavu na konferenciji za novinare s Vučićem njegov glavni zahtjev je da se Sud i Tužilaštvo BiH ne mješaju u slučajeve iz Republike Srpske, a zahtjev se ne odnosi na slučajeve ratnih zločina , kaže Bosić.

Negativnih posljedica po RS u slučaju održavanja referenduma svjesni su i u opozicionim strankama u ovom entitetu

Iako je još uvijek neizvjesno kako će Dodik reagirati na ovu najavu uvođenja sankcija, što je samo dio onoga što se namjerava uraditi, indikativno je da je on već spomenuo spremnost na kompromis po pitanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Dodik kaže da je kompromis moguć ukoliko se nađe rješenje za primjedbe koje su 2011. predstavnici RS-a iznijeli tadašnjoj evropskoj komesarki, Catherine Ashton.

Dodik je mogući kompromis oko referenduma spomenuo nakon razgovora sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Predsjednik RS-a je je istakao da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o organizovanju referenduma o pravosuđu na nivou BiH, ne ruši Dejtonski mirovni sporazum i da je legalna i legitimna.

On je ustvrdio da je ta odluka iznuđena, s obzirom na to da je Republika Srpska još prije četiri godine iznijela ozbiljne zamjerke i izrazila nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, koji se, kako se navodi u saopštenju kabineta predsjednika RS-a, do sada uglavnom odvijao na “štetu tog bh. entiteta”.

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a je 16. jula usvojila je odluku o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Za odluku je glasalo 45 poslanika, 31 je bio uzdržan.

Referendum bi, prema usvojenoj odluci, trebalo da bude održan prve nedjelje po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.