Stanje na putevima

Saobraća se po pretežnom suhom kolovozu, upozorenje na manje odrone

odron

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla – Kalesija (Simin Han – Caparde) saobraćaj se od 22 do 6 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava

Kolovoz je u nedjelju ujutru pretežno suh, a frekvencija vozila slabijeg intenziteta. Vozače iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) upozoravaju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja te na svim dionicama savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog radova u zoni petlje Podlugovi na autoputu A-1 u oba smjera saobraća se voznom trakom, dok su preticajne trake zatvorene za saobraćaj.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic – Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Od 23 do 4.30 sati saobraćaj se kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla – Kalesija (Simin Han – Caparde) saobraćaj se od 22 do 6 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor – Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg – Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac – Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje – Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići – Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, zaključili su iz BIHAMK-a.