Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Tuzla odvija se bez problema

aerodrom tuzla2

Uprkos minusima i snježnim padavinama posljednjih dana zračni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) funkcionira bez ikakvih problema. Sve najvećim dijelom besprijekorno funkcionira zahvaljujući danonoćnom radu uposlenika zaduženih za zimsko održavanje.

Pista na Međunarodnom aerodromu Tuzla u potpunosti je suha, a saobraćaj se odvija bez bilo kakvih kašnjenja i odgađanja.

Zaposlenici aerodromske službe za održavanje rade 24 sata dnevno i preveniraju sve neželjene situacije koje bi mogle stvoriti probleme posadama aviona. Šef Službe za održavanje na MAT-u Juso Kalajevac je kazao da je stvaranje i najmanje ledene površine na aerodromskoj pisti nedopustivo.

– To i jeste bit našeg postojanja na MAT-u, da ne dozvolimo da dođe do bilo kakvog stvaranja leda na pisti. Nije bitno koja je to temperatura, da li je nešto malo u plusu ili je temperatura, kao neko veče minus 27 stepeni i u tom momentu je naša pista imala idealne pokazatelje kočenja – kazao je Kalajevac.

Da bi sve ovako izgledalo osim entuzijazma uposlenika, bitna je i mehanizacija.

– Mi održavamo kompletnu poletno-sletnu stazu i ostale manevarske dijelove površina s tim da radimo sa namjenskim mašinama koje su upravo namjenjenjene za ovakve službe na aerodromima. To su sredstva sa plugovima, četkama, duvaljkama, posipačima uree jer mi ne koristimo so s obzirom da nagriza određene materijale. Koristimo ureu i to nam služi za sprečavanje poletno-sletne staze od zamrzavanja – dodao je Kalajevac.

Na Aerodromu podsjećaju da je 2016. godina bila rekordna po broju obavljenih operacija. Prihvaćeno je i otpremljeno 311 hiljada putnika, a za Tursku je na 93 leta izvezeno oko šest hiljada tona mesa.

– U ovoj godini očekujemo povećanje prometa zahvaljujući uvođenju novih linija tako da se nadamo da ćemo 2017. okončati s pola miliona putnika – izjavila je Edina Šišić, šef Službe saobraćaja, prihvata i otpreme putnika, aviona i prtljaga na MAT-u.

Osim putnika iz svih dijelova BiH, usluge Tuzlanskog aerodroma koriste i građani susjednih zemalja.

– Imamo dosta putnika iz pograničnih dijelova Srbije i Hrvatske, a čak nam se dešava da imamo putnike i iz Rijeke koja je znatno dalje s obzirom da direktne linije koje mi posjedujemo malo ko ima u regiji – dodala je Šišić.

Na Aerodromu kažu da bi prilazna svjetla mogla početi raditi do kraja ovog mjeseca. Od marta se očekuju nove i dodatne linije na Nürnberg, Bratislavu, Vaksio, Fridrihshafen i Köln.