Saobraćajni haos ugrožava turističku sezonu u Neumu

guzva – neum

Saobraćajne gužve koje se stvaraju u Neumu, posebno u vrijeme turističke sezone, otežavaju život stanovnicima jedinog bh. grada na moru i potrebno je pronaći zadovoljavajuće rješenje, istaknuto je na sastanku predsjednika Vlade HNK-a Nevenka Hercega s izaslanstvom neumske općine, predvođenog načelnikom Živkom Matuškom.

Na sastanku je istaknuto kako do saobraćajnih čepova u Neumu, prije svega, dolazi zbog gužvi na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, a taj je problem posebno izražen nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju i naputka Evropske komisije o pojačanim nadzorima na graničnim prijelazima, priopćeno je iz Vlade HNK-a.

“Iako pitanja graničnih prijelaza nisu pitanja koja može riješiti kantonalni nivo vlasti, svakako ću, a svjestan poteškoća s kojima se suočavaju građani Neuma, uložiti najveći mogući napor da u kontaktima i razgovorima s kolegama s drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i kolegama iz Republike Hrvatske, nađemo najbolje rješenje”, izjavio je Herceg.

Načelnik Matuško kazao je kako saobraćajni haos otežava nesmetano funkcioniranje gradskih službi – od hitne pomoći, vatrogasaca, policije, te da je samim tim ugrožena i turistička sezona.

“Ako ovo pitanje žurno ne riješimo, sve naše priprave i ulaganja u ovogodišnju turističku sezonu bit će uzaludne. Građani Neuma s pravom očekuju da njihova egzistencija, koja je, uglavnom, vezana uz turizam, ne bude ugrožena”, upozorio je Matuško.

Načelnik Neuma je na niz relevantnih adresa uputio zahtjev za pomoć u rješavanju toga pitanja, a jedno od mogućih rješenja je da pogranični prijelazi Radež-Vukov klanac i Duži- Imotica u vrijeme turističke sezone postanu međunarodni granični prijelazi i budu u istom režimu kao granični prijelazi Neum I. i Neum II.

Pored Hercega i Matuška današnjem sastanku nazočili su i načelnik Terenskog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine “Jug” Robert Perić direktor Grand Hotela Neum Vido Krstić i kanktonalni ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda.