BiH

HNK

Saopštena pravila ponašanja nastavnika i učenika u školama

28/08/2020
FOTO: Ilustracija

Sve škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Bosna i Hercegovina) dobile su instrukcije Ministarstva obrazovanja HNK-a o tome kako dalje raditi i organizovati nastavni proces tokom pandemije koronavirusa

Sve škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Bosna i Hercegovina) dobile su instrukcije Ministarstva obrazovanja HNK-a o tome kako dalje raditi i organizovati nastavni proces tokom pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Svima su, rečeno je danas, dostupna tri modela, koji će se primjenjivati u skladu sa školskim kapacitetima i epidemiološkom situacijom. Nastavni sati prema riječima ministra Rašida Hadžovića trajat će maksimalno po 30 minuta, u učionicama je moguće prisustvo po 15 učenika, dok je maksimalan broj nastavnih sati u jednom danu – pet. U razrednoj nastavi maksimalno je moguće održati dva školska sata. Nastavnici su obavezni sve materijale odmah postavljati na online platformu.

“Roditelji i staratelji koji spadaju u rizične grupe ukoliko žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu moraju dostaviti izjavu rukovodiocima obrazovno-odgojnih institucija prije početka nastave. Također, uposlenici škola koji su u rizičnim skupinama moraju priložiti rješenja od ljekara. Svakodnevno su svi uposleni dužni i vršiti dezinfekcije“, rekao je Hadžović.

Svi učenici su, prema njegovim riječima, prilikom ulaska u učionice dužni nositi maske, a isto važi i u školskim hodnicima i prilikom izlaska iz školskih objekata. Tokom nastave, oni u učionicama nisu dužni nositi masku. Nastavnici su s druge strane tokom boravka u školi dužni nositi maske, a tokom izvođenja nastave i vizire, i to uz strogo poštivanje socijalne distance. Donesena su rješenja i za odjeljenja koja broje više od 15 učenika.

“Svako odjeljenje koji broji više od 15 učenika ima na raspolaganju tri modela. Prvi važi za razrede koji imaju maksimalno 18 učenika. U tom slučaju po tri učenika bi se rotirala i u učionicama bismo stalno imali po 15 učenika. Drugi model je da grupa od maksimalno 15 učenika pohađa nastavu u školama sedam dana, a istovremeno druga grupa prati online nastavu uz kasniju rotaciju, dok je treći model tri dana nastave u školama za jednu, a dva dana za drugu grupu uz mijenjanje redoslijeda svakih sedam dana“, objasnio je ministar.

Za slučajeve pojave koronavirusa u školama odluke će donositi medicinski stručnjaci, a na školama u tim slučajevima je da obavijeste nadležne ljekare. Vlada HNK-a obezbijedila je sredstva za dezinfekciju površina i ruku, kao i edukaciju za uposlene s ciljem stalnog održavanja higijene u objektima. Svim školama obezbijeđeni su i toplomjeri za mjerenje temperature prilikom ulaska. Sredstva za dezinfekciju i tečne sapune obezbijedio je UNICEF. Mjere je moguće revidirati u slučaju potrebe. Nastava u ovom kantonu počinje 7. septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.