Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarac još čeka odgovor na pitanje šta uraditi s bolesnim kozama

anto sarac

Odgovor od nadležnih institucija šta raditi s kozama na farmi u Tomislavgradu kod kojih je utvrđena zarazna bolest q-groznica vlasnik te farme Ante Šarac još nije dobio.

Šarac je u izjavi za agenciju Fena kazao kako je u razgovoru sa mjerodavnim na županijskom nivou dobio informaciju da oni očekuju odgovore sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji bi trebali poslati jedno obrazloženje, a sadržavalo bi njihove preporuke o mogućim mjerama eventualnog liječenja, ili neke druge mjere.

Nakon što mu je na kozama dijagnosticirana zarazna bolest, od Šarca se doznaje da je i on prema preporukama poduzeo adekvatne mjere zaštite poput upotrebe odijela i maske te sam ulazi u prostor farme, dok mlijeko koje je ranije predavao jednoj mljekari sada ostavlja jarićima kojih trenutno ima oko 80-tak.

U ovu investiciju je, kako kaže Šarac, krenuo prije dvije godine gdje je u projekt štale i nabavke koza uložio oko 120.000 KM kreditnih sredstava. Koze je nabavljao uglavnom sa prostora BiH, sve su bile veterinarski ispravne, počeo je dobro poslovati ali početkom ove godine kod koza došlo je do učestalih pobačaje, a naknadno je potvrđeno kako je uzrok upravo navedena zarazna bolest za koju ne zna od kud potječe.

Krajem februara ove godine, Udruga veterinara HBK je na jednom od svojih sastanaka donijela zaključak kojim je epizotiološka situacija u ovoj županiji alarmantna jer je na farmi koza u Mandinu selu pored Tomislavgrada, koja ima preko 100 koza obolilo 95 životinja od Q-groznice, tri od bruceloze, a 17 je oboljelo od klamidioze.

Inače, Q-groznica je prenosiva na ljude, lako se širi zrakom, ljudi obolijevaju sa simptomima atipične upale pluća, može se lako zamijeniti sa gripom te dolazi čak i do oštećenja srca.

Posebno su, kažu, izložene opasnosti osobe u doticaju sa kozama poput veterinara, pastira i svi drugih koji dolaze u kontakt sa zaraženim životinjama, posebno u vrijeme jarenja.