BiH

Saradnja Ombudsmena BiH i Misije OSCE-a na visokom nivou

19/09/2018

Ombudsmen Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović primio je danas u sjedištu institucije Ombudsmena u Banjaluci šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Brucea G. Bertona, istaknuvši da je dosadašnja saradnja institucije Ombudsmena BiH i Misije OSCE-a u BiH bila na visokom nivou te da će zasigurno u istom kontinuitetu biti nastavljena u budućnosti.

Razgovarano je o stanju ljudskih prava u BiH, s posebnom pažnjom na slobodu medija i okupljanja, kao i stanju u oblasti migracija.

Ombudsmen Mitrović informisao je šefa Misije OSCE-a u BiH o prioritetnim ciljevima i aktivnostima institucije Ombudsmena, kao što je izrada specijalnih izvještaja, terenski rad Ombudsmena, te kontinuirani rad na predmetima po pojedinačnim žalbama građana.

Sagovornici su razmatrali i oblasti u kojima će se buduća saradnja realizirati, zaključivši kako će realizacija preporuka Ombudsmena biti jedna od prioretnih oblasti, ali i ostale aktivnosti koje mogu doprinijeti promociji i zaštiti ljudskih prava.

U konačnici, Mitrović i Berton složili su se o potrebi nastavka dosadašnje saradnje u cilju ostvarivanja punog poštivanja ljudskih prava za sve građane u BiH.

Sastanku su prisustvovali i šef terenskog ureda Misije OSCE-a u Banjaluci Dmitry Iordanidi i direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba, saopćeno je iz institucije Ombudsmena BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.