Sarajevo

Saradnja sa SOS Kinderdorf International: Pokreće se Centar za rani rast i razvoj

1home (1)

OS sela BiH imaju svoj strateški cilj, a to je da budu na usluzi lokalnoj zajednici i da intervenišemo na onim područjima i poljima gdje lokalna zajednica ima potrebu

Sljedeće sedmice u Starom Gradu će početi sa radom prvi Centar za rani rast i razvoj na području ove općine, a koji će raditi na ranoj prevenciji i intervenciji eventualnih poremećaja kod djece. Centar će djelovati na ublažavanju i korekciji poremećaja kod djece, a njihova vrata bit će otvorena i za sve roditelje koji žele unaprijediti roditeljske vještine. U Centru će raditi tim stručnjaka iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, a radit će sa korisnicima dva puta sedmično.

Radi se o zajedničkom projektu Općine Stari Grad Sarajevo i SOS Kinderdorf International, a sporazum o saradnji danas su potpisali općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i direktor programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnan Alikadić. Općina je za potrebe pokretanja Centra osigurala prostorije u Mjesnoj zajednici Vratnik bez obaveze plaćanja naknade, a sve projekte realizovat će SOS Kinderdorf International.

Da ova lokalna zajednica itekako vodi računa o djeci i njihovim roditeljima, te ima sluha za probleme sa kojima se suočavaju roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, potvrdio je i načelnik Hadžibajrić koji je kazao da su prije četiri godine na isti način dodijeljene prostorije za rad i Udruženju „Dajte nam šansu“ koje pruža podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Prema riječima Hadžibajrića, ovo je nastavak brige za one kojima je potrebna, a ideja za saradnju sa SOS Kinderdorf International nastala je prije nekoliko mjeseci i u njenoj realizaciji učestvovao je i Malik Garibija dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.

„Dogovorili smo se da nađemo adekvatne prostorije za pokretanje ovog Centra i nakon nekoliko lokacija došli smo do rješenja da to bude u mjesnoj zajednici Vratnik, u nekadašnjem Domu kulture koji je renoviran. Pozivam naše građane, prvenstveno roditelje, da se obrate za pomoć ili podršku ovom Centru jer ovo je još jedan od načina kako im njihova lokalna zajednica pokušava pomoći jer će sve usluge u Centru biti besplatne,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

Kako je kazao direktor programa SOS Dječije selo Sarajevo Adnan Alikadić, mnoga djeca ne dobiju pomoć na vrijeme, tačnije zdravstveni problem i prva ozbiljnija opservacija se utvrdi tek prilikom upisa u školu kada već imaju šest godina. Tada se najčešće utvrdi potreba za logopedskim tretmanima ili nekim drugim, a program ovog Centra prilagođen je praćenju ranog dječijeg rasta i razvoja i u fokus stavlja djecu do 3 godine starosti.

„Mislim da ćemo biti prepoznati u lokalnoj zajednici, da reagujemo i odgovorimo na potrebe lokalne zajednice. SOS sela BiH imaju svoj strateški cilj, a to je da budu na usluzi lokalnoj zajednici i da intervenišemo na onim područjima i poljima gdje lokalna zajednica ima potrebu. U prvom redu ovdje govorimo o djeci iz ranjivih kategorija, djeci u stanju socijalne potrebe itd. Nažalost, kada dođu na upis u školu sa šest godina za intervencije i detekciju mnogih poremećaja već bude kasno,“ kazao je Alikadić.

Centar za rani rast i razvoj trebao bi početi sa radom 01. jula i radit će sa korisnicima dva puta sedmično, od 12-16,00 sati, u prostorijama Mjesne zajednice Vratnik na adresi Mustafe Dovadžije 21. Projekat se realizuje posredstvom općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica. SOS Kinderdorf International je najveća svjetska humanitarna organizacija čiji je jedini i osnovni cilj pružanje pomoći i brige djeci bez roditelja, djeci koja odrastaju u porodicama gdje su zanemareni, a nažalost ne tako rijetko i zlostavljani, te poštovanje prava djeteta. SOS dječija sela u BiH djeluju od 1994. godine i dio su SOS Childen's Villages International.