BiH

MOBiH

Saradnja Vojne policije OSBiH i MUP-a RS u Rajlovcu korektna i profesionalna

10/11/2021
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Vrlo jasno želimo naglasiti da nije bilo nikakvog pokušaja kršenja procedura i propisa, a pogotovu nasilnih ulazaka u vojno-kontrolirano područje, odnosno na lokaciju kasarne „Rajlovac“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH

Zbog korektnog informiranja javnosti, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine želi obavijestiti zainteresiranu javnost o događaju, koji je prošao bez ikakvog incidenta i nasilnog postupanja te u korektnoj profesionalnoj suradnji nadležnih vojnih i civilnih organa.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Policijske stanice Vlasenica kontaktirali su nadležne organe Vojne policije (VP) Oržanih snaga BiH, u utorak 9. oktobra 2021. godine, te upoznali VP da traže pripadnika OS BiH, vojnika A.Č., zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela – teško razbojništvo, na području Zvornika.

U kontaktu nadležnih organa VP OSBiH i odgovornih u PS Vlasenica, dogovoreno je da patrola civilne policije PS Vlasenica dođe u kasarnu „Rajlovac“ te priloži dokaze vezano za osumnjičenog pripadnika OS BiH.

Istoga dana, patrola PS Vlasenica došla je u kasarnu „Rajlovac“, no nije imala potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje, te im je saopćeno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku.

Dana 10.11.2021. godine u 09.00 sati, A.Č. se dragovoljno javio u PS Vlasenica u svojstvu građanina, radi davanja izjave na pomenute okolnosti.

Smatramo da je suradnja OSBiH i pripadnika PS Vlasenica u ovom slučaju bila u potpunosti profesionalna i korektna, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Ovom prilikom želimo istaći da OSBiH inzistiraju na vladavini prava i poštivanju zakona na cijelom teritoriju BiH, naravno i u slučajevima u kojima postoji osnov sunje da su pripadnici OSBiH napravili djela za koja trebaju biti procesuirana na odgovarajućim sudskim instancama.

Napominjemo da su sve lokacije OS BiH vojno-kontrolirana područja te se ulazak na njih može provesti samo u vrlo jasno propisanim i definiranim procedurama.

Vrlo jasno želimo naglasiti da nije bilo nikakvog pokušaja kršenja procedura i propisa, a pogotovu nasilnih ulazaka u vojno-kontrolirano područje, odnosno na lokaciju kasarne „Rajlovac“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.