BiH

Saradžić: Treba poštovati odluke Ustavnog suda, odnosno državu BiH

08/10/2017

Zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Amer Zagorčić je danas u Sarajevu izjavio da je Mostar grad u kojem su građani ravnopravni u jednoj stvari, a to je besperspektivnost i siromaštvo.

Zagorčić, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Ravnopravnošću građana i naroda pobijediti nacionalizam i obnoviti Mostar“, prije sesije je kazao novinarima da to dolazi kao posljedica nepostojanja institucija u gradu Mostaru, jer „živimo u gradu koji nema svoje osnovne institucije kao što je Gradsko vijeće“.

On ističe da Mostar vapi za formiranjem svojih institucija, za izborima, za formiranjem Gradskog vijeća, kako bi se na nekim drugim osnovama eventualno počeo razvijati i kako bi mogao krenuti naprijed, jer „građani Mostara su danas taoci ekstrema onoga svega što se dešava u BiH“.

– Sve ono što imamo priliku gledati svaki dan i u medijima, u svakodnevnom životu i u politici, u Mostaru je doseglo svoj vrhunac, svoj ekstrem. Građani Mostara su danas taoci takvih politika i samo u tom smislu su ravnopravni kao oni koji su zajednički pogođeni takvim politikama – smatra Zagorčić.

Potpredsjednica Skupštine HNK Vesna Saradžić je kazala da, uprkos odluci Ustavnog suda BiH iz 2000. godine o konstitutivnosti naroda na cijelom području BiH, Srbi i dalje nisu konstitutivni u tri kantona u Federaciji BiH, a jedan od tih kantona je i HNK.

Po njenim riječima, nepoštivanje Ustavnog suda BiH je nepoštivanje države BiH i to od onih koji te odluke treba da i implementiraju.

Saradžić ističe da građani BiH u ovom momentu svi ne uživaju ista prava.

– Nepoštivanje odluka Ustavnog suda znači da imamo nesigurnost koja je prisutna u čitavoj BiH. Poštivanje odluka Ustavnog suda znači poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve građane u BiH – poručila je Saradžić.

Ona smatra da je recept za ostvarivanje ravnopravnosti na cijelom području BiH vrlo jednostavan i da treba samo poštovati odluke Ustavnog suda, odnosno treba poštovati državu BiH.

Jedan od uvodničara bio je i Mladen Ćavar koji je kazao da ravnopravnost građana i naroda u Mostaru, a i u ostatku BiH, nije moguće postići uz trenutni koncept trenutno vladajućih stranaka, koje “nikako da dođu do rješenja”.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je izjavio da je Mostar samo simbol za BiH, te da bez rješavanja pitanja Mostara teško je riješiti ukupne odnose u samoj BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.