BiH

Epizoda upozorenje

Sarajevo danas među 15 najzagađenijih gradova svijeta

02/01/2020

Kvalitet zraka a bh. prijestonici ocijenjen je kao "nezdrav za senzitivne grupe"

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo danas je među 15 najzagađenijih gradova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema mjerenjima stanice Air Visual, Sarajevo je danas na 15. mjestu svjetske liste najzagađenijih gradova svijeta, a kvalitet zraka a bh. prijestonici ocijenjen je kao “nezdrav za senzitivne grupe”.

Na vrhu liste nalazi se Canberra (Australija) čiji AQI iznosi 406, a ovaj grad prate Ulaanbaatar (Mongolija), Shenyang (Kina), Dhaka (Banglades) te Kathmandu (Nepal).

Sarajevo je na 15. mjestu s indeksom kvalitete zraka 107. Osim Sarajeva, na listi 15 najzagađenijih gradova iz Europe se još nalazi i njemački grad Munchen, s indeksom kvalitete zraka 113.

Proglašena epizoda Upozorenje

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 80. vanrednoj sjednici donijela Odluku i proglasila epizodu “Upozorenje” u svim zonama Kantona u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku za protekli dan na stanicama Otoka i Ilijaš bilježe prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje epizode “Upozorenje” (150µg/m3). Također na stanici Ilijaš je zabilježeno prekoračenje dnevne granične vrijednosti za sumpor-dioksid.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se u narednih 48 sati očekuje stabilno vrijeme, sa slabim vjetrom i bez padavina, te pogoršanje s aspekta kvaliteta zraka, Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglasila epizodu ‘Upozorenje’ za sve zone u Kantonu Sarajevo koje podliježu primjeni Plana interventnih mjera”, navodi se u saopštenju Vlade.

Također, iz Vlade podsjećaju da su na snazi i mjere iz epizode “Pripravnost”.

Ponovno je upozoreno stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, te im je naglašeno da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Pozvano je i da u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja može prijaviti na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite na broj 121.

Još jednom je ponovljen i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila, posebno zbog činjenice da je i danas na snazi besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza, što je omogućila Vlade KS svojom odlukom donesenom uoči novogodišnjih praznika.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.