Sarajevo: Odata počast poginulim borcima Armije RBiH

kovaci godisnjica3

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća i učenjem hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je započelo obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom su na mezarju Kovači brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije, nakon intoniranja himne BiH, položili cvijeće na spomen-mezarje Kovači.

U okviru vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića hatma-dovu proučili su učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao 25. godišnjicu osnivanja Armije RBiH koja je, prema njegovim riječima, uspjela uspostaviti vojni balans i omogućila da se postigne mir u Bosni i Heregovini.

“Armija Republike BiH, napadnuta daleko nadmoćnijim brutalnim neprijateljima je, unatoč tome što se počelo skoro neorganizovano, što su sve logističke veze sa svijetom bile prekinute, uspjela je da napravi vojnu silu koja je zaustavila pokolj nad našim narodom, zaustavila cijepanje naše države, uspostavila vojni balans i time omogućila da se u Daytonu postigne mir i da se političkim sredstvima nastavimo boriti za ono što su bili ciljevi Armije Republike BiH, a to je jednakost građana na svakom pedlju ove naše lijepe zemlje”, izjavio je Iztebegović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić momenat osnivanja Armije Republike BiH nazvao je jednim od najvažnijih i najsvjetlijih trenutaka moderne historije BiH.

“To je Armija koju su činili najčasniji i najbolji sinovi BiH koja je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, koja je sačuvala cjelovistost BiH i omogućila da BiH bude međunarodno priznata država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, međunarodnopravnim subjektivitetom i u konačnici ono što je najvažnije, sačuvala nam BiH koja sada ide vrlo jasnim stopama članstva u EU i stvaranja atmosfere napretka i prosperiteta za sve građane”, izjavio je Zvizdić.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da je Armija Republike BiH bila armija koja je branila cijelu BiH i sve njene građane.

“Mi, pripadnici Armije Republike BiH uvijek s ponosom ističemo da smo bili pripadnici odbrambeno oslobodilačke i antifašističke armije koja je branila sve gradove, sve građane, državu BiH i one vrijednosti hiljadugodišnjeg života na teritoriju BiH. Naša zadaća je da ovo obilježavamo i, prije svega, da odamo dužnu počast svim našim šehidima i poginulim borcima”, poručio je Bukvarević.

Obilježavanje 12. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice formiranja Armije Republike BiH nastavljeno je na gradskom mezarju/groblju “Stadion” Koševo.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.