Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo: Počinje gradnja sportskog terena na Mihrivodama

mihrivode sportski teren

U nastojanjima da riješi problem nedostatka dječijih igrališta u Starom Gradu, Općina Stari Grad je pokrenula aktivnosti na njihovoj izgradnji i obnovi u proteklom periodu, a samo u posljednje dvije godine otvoreno je šest novih dječijih igrališta.

Kroz program „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, građani su putem Savjeta mjesnih zajednica predlagali projekte koji su realizovani u njihovim naseljima. Tako su na Mošćanici, Sedreniku, Širokači i Vratniku izgrađena dječija igrališta sa gumenom i pješčanom podlogom, potpuno opremljena dječijim mobilijarom: klackalicama, vrtuljcima, toboganima, ljuljaškama, penjalicama. U izgradnju ovih igrališta uloženo je preko 88.000 KM, a sredstva su osigurali Vlade Švicarske i Švedske – kroz program „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i Općina Stari Grad.

Osim toga, ispred Doma kulture Logavina izgrađeno je i opremljeno dječije igralište za mališane iz ovog naselja, dok je na Vratniku novo igralište dobio vrtić „Pčelica“. Naime, prošle godine je općinski Sektor za lokalni razvoj uspješno relizovao saradnju sa firmom
“KuKuk -Kultur.de” iz Štutgarta koji su donirali i dopremili iz Njemačke potrebni mobilijar. Za izgradnju su se pobrinuli volonteri – srednjoškolci iz Njemačke koji su radove završili za sedam dana i poklonili mališanima sa Vratnika novo igralište sa drvenim mobilijarom.

Iako je u Starom Gradu evidentan problem nedostatka prostora za izgradnju dječijih igrališta, Općina Stari Grad nastavit će sa ovakvim aktivnostima, kako bi mališani iz ove općine imali što više prostora za igru i zabavu. Pritom, pažnja će se posvećivati i višim uzrastima, a u tom smislu već je rađena sanacija školskih igrališta i sala, dok je za OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ prošle godine izgrađena nova, moderno opremljena sportska sala čija vrijednost je oko 800.000 KM. Sportska sala gradit će se i za OŠ“Edhem Mulabdić“ u ulici Konak, i to sredstvima kredita Saudijskog fonda za razvoj, a vrijednost tog projekta iznosi oko dva miliona KM.

Ono što je trenutno najizvjesnije je izgradnja modernog sportskog terena za mali fudbal, košarku i rukomet u Mihrivodama, u neposrednoj blizini Tekstilne škole. Nedovoljan broj sportskih terena na području općine Stari Grad Sarajevo, umanjuje mogućnost za bavljenje sportom djece i omladine. Bez odgovarajućeg prostora za igru i trening nema razvoja sporta, a tereni kao što je ovaj predstavljaju sportsko naslijeđe koje ostaje budućim generacijama, kao podsticaj za dalje bavljenje sportom.

Na pomenutoj lokaciji na Mihrivodama nalazi se staro, oštećeno igralište koje će biti srušeno ‘i na njegovom mjestu sagrađeno novo. Projekat izgradnje sportskog terena ‘Bijela bašča’ predviđa formiranje sportske plohe za mali nogomet, košarku i rukomet dimenzija 30 x 16,30 metara, a izgradnju će finansirati pobratimska Općina Fatih iz Istanbula, Općina Stari Grad i Federalno Ministarstvo kulture i sporta. Projekat koji je pripremio Sektor za lokalni razvoj, vrijedan je oko 130.000 KM, a s obzirom da je već završena procedura izbora izvođača radova, gradnja će uskoro početi.