Sarajevo u petak postalo drugi grad na svijetu sa solarnim klupama

solarne klupe sarajevo2

Solarne klupe mladog hrvatskog izumitelja Ivana Mrvoša od jučer se nalaze i u glavnom gradu BiH, Sarajevu.

Solarne klupe funkcionišu tako što se ugrađene baterije napajaju preko solarnih ploča, pa je na klupama moguće puniti mobitele, očitati kvalitetu zraka i još štošta, a noću služe kao javna gradska rasvjeta.

Sarajevo je postao drugi grad u svijetu koji ima solarne klupe, nakon Solina. Klupe su postavljene na tri lokacije u Sarajevu, dvije kod mosta Festina lente, dvije kod Narodnog pozorišta i dvije kod Sarajevo City Centra.

Cilj postavljanja klupa bio je podići svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti i zaštiti okoliša, a one su u Sarajevo stigle zahvaljujući financijskoj podršci Ambasade Kraljevine Švedske.

solarne klupe sarajevo

“Prije otprilike mjesec dana kontaktiran sam od strane UNDP organizacije koja djeluje u Sarajevu. Javili su se nakon medijskih objava o prvoj pametnoj klupi postavljenoj u Solinu. Osim naših medija o klupama su pisali i svi mediji u regiji. Njihova želja bila je uzeti šest klupa kojima bi obilježili ovogodišnji Sarajevo film festival i jedan dan festivala posvetili obnovljivim izvorima energije, tako da je to zapravo donacija UNDP-a za grad Sarajevo”, ispričao je za Index Ivan Mrvoš.

Dodao je da su s prototipom klupe postavljenim u Solinu naučili neke stvari.

“Unaprijedili smo sistem hlađenja na visokim temperaturama kako bi korisnicima omogućili korištenje klupa i po najvećim vrućinama. Radimo i na razvoju dodatnih opcija u aplikaciji, a poradili smo i na sigurnosti same klupe”, pojasnio je mladi izumitelj.

solarne klupe sarajevo1

Njegove solarne klupe uskoro će se pojaviti u Splitu i Poreču, a u skoroj budućnosti nastavit će raditi na razvoju klupa.

“Želimo implementirati i neke nove tehnologije poput bežičnog punjenja, NFC tehnologije… Radimo i na certifikatima sa kojima bi omogućili izlazak na tržište EU, a uz to i potvrdili kvalitetu naših klupa”, zaključio je.