Sarajevo uskoro ostaje bez pitke vode?

BiH

cesma

Ukoliko se ništa ne uradi na rješavanju problema sa pitkom vodom u Sarajevu ovaj grad bi bez vode mogao ostati u narednu godinu ili dvije, poručeno je sa današnje konferencije za medije Udruženja “FONDEKO”.

Profesor i direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović podsjetio je da BiH spada u zemlje s najviše prirodnih resursa i to vlastitih jer se nalazi u najvišim dijelovima Jadranskog i Savskog sliva i ima nadprosječne padavine. Prema njegovim riječima, ozbiljni prisutni problemi sa nestašicama pitke vode na česmama, posebno u Sarajevu, poplavama i često lošim kvalitetom voda, posljedica su lošeg upravljanja vodama, posebno vodovodnim sistemima.

Voda je monopol

“Vodovodi, odnosno njihove uprave, se moraju ponašati posebno odgovorno prema svojim korisnicima usluga”, istakao je Kupusović.

On je rekao da se među osnovnim preporukama za vodovodna preduzeća nalazi da trebaju povećati nivo autonomije i odgovornosti, mjeriti svaku potrošnju vode, smanjiti procenat neobračunate vode, a bitno povećati procenat naplate za izvršene usluge.

Kupusović je naglasio da vodovodima treba pomoći za struktuiranje tarifa jer je voda iz vodovoda monopol i nezamjenljiva.

Kupusović je podsjetio da je KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo jedno od najstarijih i preduzeća i da je bio jedan od najbolje organizovanih vodovoda u regionu. Kult vode, je, napominje Kupusović, na prostoru današnjeg grada postojao još od neolita.

[yuzo_related]

“Potpunu rehabilitaciju i modernizaciju Vodovod je imao u prve tri-četiri godine iza rata. Uz pomoć međunarodne zajednice i Kantona, potpuna normalizacija vodosnabdijevanja postignuta je u augustu 1998. godine uključivanjem 400 litara u sekundi sa novog izvorišta Sokolovići”, pojasnio je Kupusović.

Tokom narednih nekoliko godina, napominje Kupusović, Vlada KS-a ulagala je velika finansijska sredstva u Vodovod, po 20 miliona KM godišnje iz budžeta, čiji je najveći dio bio usmjeren za unapređenje rada, opravku kvarova i potpunu rekonstrukciju dijelova vodovodne mreže.

KJKP Vodovod se uspavao

Na taj način, ističe Kupusović, problema sa vodosnabdijevanjem neko vrijeme nije ni bilo. Zbog dugoročne neodrživosti, intenzivnog korištenja kapaciteta Sarajevskog polja, urađene su studije i idejni projekti za akumulaciju Crna rijeka, koja je sada, u novoj teritorijalnoj organizaciji BiH, postala jedina alternativa za dugoročno rješavanje vodosnabdijevanja Sarajeva. Međutim, Kupusović naglašava, već 15 godina na tome se ništa ne radi.

U okviru vodovodnog sistema u Sarajevu postoji 47 zona snabdijevanja, 36 bunara, 55 rezervoara, 24 pumpne stanice sa 79 pumpnih agregata te više filter stanica i hidrofleks postrojenja.

Kupusović pojašnjava da da se “Vodovod” postepeno “uspavljivao” od kako su prestale donacije.

“Voda je nešto što stalno treba čuvati, održavati jer kad nje nestane ili se kvalitet ugrozi, onda je katastrofa, onda nema povratka. Sramotno je još uvijek imamo noćne redukcije. Ostajemo bez vode. Ne smijemo se sada naviknuti kao na nešto prirodno da nemamo naveče vode. Ono što je pozitivno do sada urađeno jeste da su drastično povećane kazne za krađu vode i nelegalne priključke”, poručio je Kupusović.

Sarajevsko polje dragulj 

Napominje da se hitno trebaju smanjiti kvarovi i brzo intervenisati pri dojavi od građana i na taj način bi se uštedila velika količina vode.

“Treba hitno reorganizovati Vodovod kao preduzeće, njegovu strukturu upravljanja”, kazao je Kupusović i poručio da, ukoliko se ne urade stvari koje je danas naveo, Sarajevo bez pitke vode može ostati u naredne godinu ili dvije.

Tome se, prema njegovim riječima, dodaje i gradnja novih zgrada, ali i nelegalni priključci.

Govoreći o kvalitetu vode koju pijemo Kupusović kaže da to kontroliše Vodovod u svom laboratoriju.

“Kad nije u stanju da plati struju, što se više puta dešavalo, Elektroprivreda isključi struju Upravnoj zgradi i laboratoriji koja je tu i onda nema kontrole. Mi smo sretni što imamo takav dragulj, Sarajevsko polje, kome još uvijek, nije naudilo što se okolo nalaze divlje deponije starog željeza. I kada imate redukciju vode, u cijevima nije pitka voda, ulazi zrak i ulazi voda koja je zagađena. Kada dođe čista voda koja to spere, ali nakon pet minuta kada se pusti voda. Nemojte nikada kada voda tek dođe da je pijete”, pojasnio je Kupusović.