BiH

Trakavica za trakavicom

Sarajevska policija godinama bez novih uniformi jer FBiH nije mijenjala uredbu od 2010?!

12/07/2021
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

MUP KS ne može provoditi postupke javnih nabavki uniformi jer Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi nije mijenjanja od 2010. Komesar nije htio potpisati ugovor iz 2019. Osporena je i nabavka 2013.

Uprava policije Kantona Sarajevo nije u mogućnosti nabavljati nove uniforme sarajevskim policajcima, a posljednji put to je uradila 2013. godine, kada je na osnovu donesenog Pravilnika o posebnoj uniformi izvršila nabavku posebnih uniformi.

Piše: A. DUČIĆ

Naveo je to komesar Policije KS Nusret Selimović u odgovoru na zastupničku inicijativu zastupnice Jasmine Biščević-Tokić. O čemu se radi?

Kako ističe Selimović, MUP KS ne može provoditi postupke javnih nabavki uniformi jer Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi na federalnom nivou nije mijenjana od 2010.

– Uprava policije MUP-a KS od FMUP-a je upoznata da će izrada Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi potrajati i da kantoni ne mijenjaju svoje planove nabavki novih uniformi. Međutim, imajući u vidu odredbu 20. člana pomenutog pravilnika ističemo da je nabavka novih uniformi za policijske službenike Uprave policije uslovljena donešenjem nove Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi – istaknuo je Selimović.

Inače, FUP je u aprilu inicirala izmjene Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi s obrazloženjem da postojeća Uredba o donesena tek 2010. godine, te da su zbog potreba policajaca trebaju, kako su naveli, hitno poduzeti aktivnosti po ovom pitanju.

Kada je, pak, riječ o Pravilniku donesenom 2013. u KS, BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, još prije nekoliko godina je najavio podnošenje tužbi zbog kršenja Ustava i zakona.

Kako su obrazložili, MUP KS je umjesto samo nekih, specijaliziranih, pravilnikom propisao izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi.

Aktuelni policijski komesar Nusret Selimović u 2019. godine nije želio potpisati Ugovor o nabavci novih 1.300 uniformi, a tu odluku je bio potpisao tadašnji vršilac dužnosti policijskog komesara Milorad Bašić. Selimović je obraćajući se tada članovima Nezavisnog odbora istakao da ta uniforma nije u skladu sa Federalnom uredbom i da ne ispunjava uslove iz Pravilnika o uniformama, te da ne namjerava potpisati ugovor sa izabranim ponuđačem KM Trade.

Također, naglasio je tada kako očekuje da će priča o nabavkama uniformi dobiti svoj sudski epilog.

Komentari

Autor: A. Dučić / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.