Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski mališani vidjeli životinje za koje su ranije znali samo iz knjiga (FOTO)

BiH

Izložba sitnih životinja u Sarajevu (6)

Dodjelom diploma i drugih nagrada danas je zatvorena Sedma državna izložba sitnih životinja, koja je u protekla tri dana u glavnom gradu BiH, okupila 169 izlagača iz zemlje koji su predstavili 1.831 životinjski eskponat.

Sportsku dvoranu “Mirza Delibašić” na Skenderiji ispunio je veliki broj mališana koji su u pratnji roditelja obilazili kaveze sa desecima vrsta golubova, kokoši, kanarinaca, zečeva, kunića…

Taj prizor govori o uspjehu cijelog događaja, poručili su iz Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo “EDZUP”, koje je organizator izložbe prvi put organizovane u Sarajevu.

“Zadovoljni smo, ono što je bio primarni cilj, da dovedemo što više djece i omladine da vide naše zaštićene vrste golubova i druge vrste ptica, koje samo vide u knjigama. Imali su priliku vidjeti to uživo, upoznati se s njima i veliko nam je zadovoljstvo što je ovoliki broj djece došao, pet-šest hiljada djece nije mala stvar”, kazao je predsjednik EDZUP-a Sejad Đozo u razgovoru za AA.

Tokom zatvaranja izložbe dodijeljene su nagrade učesnicima čiji su eksponati pobijedili u izboru za najbolje ptice, perad i kuniće. Također, nagrade, odnosno kućni ljubimci dodijeljeni su mališanima do četvrtog razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo koji su u prethodna tri dana izrađivali literarne i likovne radove o temi “Moji kućni ljubimci”.

“To nam je i najveće zadovoljstvo, oni jedva čekaju da im dodijelimo nagrade. I ranije smo imali manje izložbe u Sarajevu, vidjet ćemo za dalje. Moram reći da bez Općine Centar, Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, ovo sigurno ne bismo mogli, i uspjeli smo jer ovoliki broj djece je veliki uspjeh”, istakao je Đozo dodajući kako je želja domaćina da ovakav događaj postane tradicionalan.