Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski sindikalci tvrde: Komšić želi platu od 3.150 KM

BiH

ivo komsic

U povodu sutrašnje press konferencije koju je zakazao gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić, Sindikalna organizacija organa Grada Sarajeva uputila je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

-Već duže od dvije godine, Gradonačelnik Grada Sarajeva pokušava Gradskom vijeću ponuditi usvajanje Odluke kojom će se bitno povećati plate funkcionerima Grada Sarajeva, a smanjiti plate državnim službenicima i namještenicima u organima Grada Sarajeva. Budući da nije postojala politička volja do sada da se ovakav propis stvarno donese, gradonačelnik je izabrao novo sredstvo kojim je izvršio pritisak na gradske vijećnike da donesu takvu odluku.

plate vijece foto patria

Po saznanjima Sindikata, Gradonačelnik je izdao naredbu kojom je zabranio službi finansija da isplati plate uposlenima, i naknade gradskim vijećnicima za protekli mjesec dezavuirajući javnost izjavama da se u organima Grada Sarajeva isplaćuju „nezakonite plate“ što nije istina. Plate se isplaćuju po osnovu gradskih propisa koji su na snazi.

Ovakvom odlukom očekuje se povećanje samo osnovne plate do čak 108%, a što je nominalno i za 1.470 KM.

Nasuprot tome, predlaže se smanjenje plata državnim službenicima i namještenicima, dakle administraciji, kojoj plata stoji na istom nivou od 2005. godine.

Takvom naredbom o obustavi isplate plata, gradonačelnik vrši pritisak ili bolje rečeno ucjenjuje Sindikalnu organizaciju da potpiše Sporazum koji ne odgovara Sindikatu.

U tabeli pogledajte pregled važećih koeficijenata za obračun plata funkcionera i državnih službenika. Također u tabeli su navedeni koeficijenti za obračun plata koji se predlažu kao i povećanje koje bi primjena takvih koeficijenata proizvela. Povećanje je prikazano i u nominalnom iznosu i u postotku u odnosu na postojeću platu, stoji u saopćenju Sindikalne organizacije organa Grada Sarajeva.