Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski studenti Filozofije ograđuju se od SPUS-a

BiH

unsa-zastve-1

Povodom najave zatvaranje Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF) saopćila je da se protivi zatvaranju smatrajući tu namjeru direktnim atakom na kvalitet života studenata koji nisu iz Kantona Sarajevo.

Navode da je Zavod, koji je bio decenijama integralni dio univerzitetske porodice i u studentskom gradu kakav je Sarajevo, neodvojiv dio studentskog života, naročito zbog užasnih uslova za studente koji žive u studentskim domovima čija neuslovnost šalje studente put klinike i češće nego bi trebalo.

Ističu da bi kanton koji prima skoro 40.000 studenata koji svoj novac ostavljaju u tom kantonu morao imati svu potrebnu, pa i onu zdravstvenu, infrastrukturu za osiguravanje zdravstvene zaštite studenata po uzoru na evropske gradove.

S obzirom da su dosad studenti koji nisu iz KS svoja zdravstvena prava mogli ostvariti samo na dva mjesta – KCUS i Studentskoj poliklinici, nakana zatvaranja poliklinike ostavlja ih bez riješenog statusa, a rješenja koja se naziru niti približno nisu zadovoljavajuća.

STAFF se ograđuje od saopćenja Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) u kojem je netačno navedeno da Zavod služi samo za ljekarska uvjerenja, i tvrde da se SPUS tim primjerom razotkrio kao ispolitizirana organizacija čiji interes nije zaštita studenata već opravdavanje odluka vlasti iz pozicije tobožnje nezavisne studentske organizacije.