Tvrde da su doživjeli niz neugodnosti

Sarajevskim učenicima otkazan let, Wizz Air im je ponudio apsurdno rješenje

wizzair-1

Profesor i učenici Treće gimnazije iz Sarajeva zbog svog predanog rada dobili su pozivnicu na konferenciju u Berlinu, ali su prilikom polaska sa Tuzlanskog aerodroma doživjeli niz neugodnosti

Učenici sarajevske Treće gimnazije mjerenjima na nekoliko pješačkih prelaza u glavnom gradu BiH utvrdili su da je raspored trajanja zelenog svjetla za pješake nasumično određen, te da je nerijetko prekratak.

Kako pokazuju u svom radu, morao bi biti u direktnoj funkciji sa dužinom pješačkog prelaza, što do sada nije bio slučaj.

Rad učenika Elvira Vlaovljaka, Nedima Numanovića, Ervina Golubovića i Zerine Osmić, vođenih profesorom fizike Mevludinom Maličevićem, prepoznali su i svjetski stručnjaci u oblasti programiranja, te su ih pozvali u Berlin na kongres developera.

Dobili su sponzorstvo da idu na kongres u Berlin. Plaćen im je kombi prevoz do Tuzle, avionske karte do Berlina i nazad, te smještaj i hrana, kao i kotizacija za učešće na kongresu.

Međutim, dolaskom na aerodrom u Tuzli, počeli su problemi.

“Nakon što smo prošli pasošku kontrolu i čekanje od četiri sata, kazali su nam kako je let Tuzla – Berlin otkazan, i kako se moramo javiti na šalter. Na šalteru su nam objasnili kako možemo dobiti zamjenski let, na šta smo pristali, tražeći da dobijemo let za bilo koji njemački grad – Dortmund, Koln, Frankfurt u idućih 24 sata. Nisu nam to odobrili, već su nam ponudili let za Berlin za sedam dana”, objašnjava profesor Maličević.

Naravno, na tu ponudu nisu pristali, jer bi to bilo apsurdno budući da bi tako zakasnili na sami kongres zbog kojeg i putuju u Njemačku.

No, tu nije bio kraj noćnim morama. Iako su objasnili nadležnoj osobi da imaju plaćen sještaj i karte u vrijednosti od više od 11.000 KM, nisu naišli na razumijevanje, a nije im odobren ni zamjenski let Sarajevo – Budimpešta kojim bi prešli bar dio puta.

Rečeno im je da se obrate WizzAiru, čijim su avionom i trebali putovati. Nisu ih željeli, kažu, ni prebaciti na bilo koji obližnji aerodrom – ni u Sarajevo, ni Banju Luku, ni Beograd.

“Odbili su uz obrazloženje da to nije njihov problem, već da se sami trebamo snaći”, nastavlja Maličević.

Nisu dobili ni povrat novca, koji su njima platili na dan leta u iznosu 342 KM, a opet su ih uputili da se žale WizzAiru. U razgovoru sa kantonalnim inspektorom sutradan dobili su informaciju da im je trebao biti vraćen novac, jer je fiskalni račun izdao Tuzla aerodrom.

“Izašli su im u susret” tako što su im ponudili hotelski smještaj u Tuzli gdje su ih pitali mogu li biti u sobi sa nepoznatim osobama. Čitava situacija se odužila, pa se ovo odvijalo skoro do u ponoć.

Na kraju, poražavajuća solucija.

Profesor i četiri učenika izvukli su se iz beznadežne situacije tako što su sami sebi uplatili karte do Beograda, te avionske karte za Berlin, što su morali iz svojih džepova platiti 1910 KM.

“Morali smo to uraditi kako ne bi propalo naše putovanje i novac od sponzora. Vodimo se činjenicom da za sticanje znanja ne postoji cijena, i stigli smo u Berlin konačno, 30 sati nakon polaska”, zaključuje Maličević, te dodaje kako se ekipa uprkos neugodnom iskustvu fokusirala na kongres.

Komentar na cijelu situaciju tražili smo od Wizz Aira, ali nakon što ni poslije višestrukih pokušaja nismo uspjeli dobiti odgovor od bh. ogranka kompanije, kontaktirali smo sjedište u Budimpešti, a odgovor koji smo dobili prenosimo vam u cijelosti.

“Wizz Air ne komentariše individualne slučajeve. Možemo potvrditi da je Wizz Airov let W6 4275 iz Tuzle za Berlin-Schonefeld aerodrom 4. juna otkazan zbog vremenskih nepogoda u Tuzli koje su uzrokovale zatvaranje Tuzlanskog aerodroma u većem dijelu dana. Putnicima tih letova ponudili smo alternativni let, povrat novca ili 120% cijene u putnim kreditima. Iako su vremenski uslovi van naše kontrole, Wizz Air se izvinjava putnicima zbog neugodnosti”, stoji u zvaničnom odgovoru kompanije Wizz Air.

Maličević nam je potvrdio da su trenutno u procesu povrata novca od Wizz Aira, ali i da poslije svega ima jednu dobru vijest.

“Cijeli iznos koji smo morali platiti iz svog džepa za odlazak iz Tuzle u Beograd, kao i let do Berlina i nazad, sponzorisala nam je kompanija BS Telecom solutions po povratku u Sarajevo”, kazao nam je profesor.