Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlić podnio ostavku, za šefa Kluba SDA u PSBiH imenovan Fazlić

kolegij sda

Redovna sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije održana je danas u Sarajevu. Na njoj je dosadašnji šef Kluba SDA u PSBiH Asim Sarajlić podnio ostavku.

Predsjedništvo stranke je za novog šefa Kluba SDA u PSBiH imenovalo Amira Fazlića, a Nerminu Kapetanović za zamjenicu šefa Kluba.

Ovo su ostali zaključci Predsjedništva SDA:

1. Predsjedništvo SDA, na danas održanoj redovnoj sjednici, prihvatilo je informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini,kao i informaciju o razgovorima sa Savezom za bolju budućnost o implementaciji izbornih rezulatata.

2. Predsjedništvo SDA pozdravlja aktivnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH na čelu sa premijerima dr.Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem na provođenju Akcionog plana Reformske agende.

3. Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje odluke Vlade i Skupštine entiteta RS o prekidu suradnje sa SIPA-om,Sudom i Tužilaštvom BiH koje predstavljaju klasičan udar na ustavni poredak BiH i flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Da bi zaštitili sebe i svoj kriminal, moćnici u vlasti RS-a spremni su na sve, pa i na sigurnosnu destabilizaciju.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da najozbiljnije shvati ovu situaciju i poduzme odlučne korake prema protivustavnim i antidejtonskim odlukama i njihovim vinovnicima.

Neprihvatljivi su zahtjevi entiteta RS da se vode novi pregovori o procedurama koje regulišu odnos državnih i entitetskih institucija, jer su ta pitanja uređena zakonom. Zakon se mora primjenjivati, a ne pregovarati o njegovoj primjeni.Donesenim odlukama kojima se prekida suradnja sa državnim institucijama zvaničnici entiteta RS su počinili niz krivičnih djela,te stoga, pozivamo Tužilaštvo BiH da protiv odgovornih pokrenu odgovarajuće krivične postupke.

4. Predsjedništvo SDA pozdravilo je Zajedničku izjavu o najoštrijoj osudi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koju su potpisali istaknuti bošnjački intelektualci, predstavnici vjerskog,kulturnog i političkog života.

5. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH koji je, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Zakon o praznicima entiteta RS proglasio neustavnim.Pozivamo sve političke stranke da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, jer su one konačne i obavezujuće.

Entitet RS, kao dio cjelovite države BiH je dejtonska i ustavna kategorija definirana kao zajednica ravnopravnih naroda i građana-Srba,Bošnjaka,Hrvata i ostalih, te je apsolutno neprihvatljivo da se 9.januar obilježava kao dan RS-a. Entitet RS ima pravo na praznik,ali taj datum mora biti prihvatljiv svim narodima i građanima u ovom entitetu.

6. Najavljeni zakon o Ustavnom sudu BiH predstavnika iz RS-a nije prihvatljiv za SDA. Nije moguće isključiti strane sudije iz Ustavnog suda BiH ili promijeniti način donošenja odluka u tom sudu, a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH vezane za nadležnosti raznih nivoa vlasti i način donošenja odluka.

Promjene samo u Ustavnom sudu bez ostalih promjena činile bi grubo narušavanje ravnoteže uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

7. Predsjedništvo SDA potvrđuje ranije stavove o osudi hapšenja generala Sakiba Mahmuljina,brigadira Ahmeta Sejdića i pripadnika MUP-a RBiH Ešefa Hurića i Ibre Merkeza. Vjerujemo u njihovu nevinost, te smo uvjereni da će se to,kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati.

Iako smo u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ne možemo se oteti utisku da je Tužilaštvo BiH podleglo neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina.

SDA je i ranije na ovo upozoravala prilikom hapšenja uglednih komandanata i boraca Armije RBiH koji su bespotrebno prolazili pravne golgote da bi u konačnici bili oslobođeni, kao što su general Sefer Halilović, Naser Orić i drugi.