Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica skupštine KS

Sarajlija brani Kreštalicu: Kažnjavani tužilac (ne)dostojan funkcije

sead-krestalica

Kreštalica je posljednje četiri godine radio na predmetu Dženan Memić

Na današnjoj sjednici Skupštine KS glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija dala je truda u odbrani imenovanja kompromitiranog tužioca Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju. Sarajlija je prvobitno Kreštalicu predložila za v.d. jednog od svojih zamjenika što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo i ocijenilo nepotrebnim pored već dvije zamjenice. Nije dugo prošlo Sarajlija je napravila rotaciju šefova odjela i imenovala Kreštalicu na obećanu poziciju.

Kreštalica je posljednje četiri godine radio na predmetu Dženan Memić, a oni koji su pratili redovno sudske procese Ljubi i Bekriji Seferoviću znaju da je Kreštalica prekoračio svoje ovlasti kao tužilac.

Tokom rekonstrukcije događaja u Velikoj aleji, a na snimku koji je prikazan u sudnici jasno je da Kreštalica pokušava navesti optuženog da prizna navodno djelo kao i da usmjerava tok rekonstrukcije. Kreštalica je i Ljubinu suprugu Vasviju Sejdović navodio da pokaže određeno mjesto navodnog udara pješaka, dok je svjedokinja pokazivala drugo i tvrdila da je bila samo jedna osoba.

Kreštalica je tokom pauze u jednom od suđenja pokušao utjecati i na sudskog vještaka Željka Karana koji je vršio medicinsko vještačenje te utvrdio da su na Dženanu bile i odbrambene rane. Tome je svjedočio i Muriz Memić, otac preminulog mladića.

Protiv Kreštalice je podnesena i krivična prijava Tužilaštvu BiH kao i protiv još 40-ak osoba koje su povezane sa slučajem Memić i učestvovale u sakrivanju i podmetanju dokaza. Na osnovu te krivične prijave Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet, a kasnije i istragu za organizirani kriminal. No za tužiteljicu Sarajlija to nisu dovoljni dokazi o Kreštalicinoj umiješanosti u nečasne radnje nespojive sa funkcijom jednog tužioca.

“Tužilac Sead Kreštalica nije potpisnik optužnice u predmetu oštećenog Dženana Memića. Negativne konotacije koje zastupnica (Arijana Memić op.a.) pominje u vezi njegovog imenovanja ne mogu promijeniti moj stav jer nisam čula nijedan dokaz o toj njegovoj umiješanosti u neke nezakonite radnje. Radilo se uvijek o paušalnim navodima. Moj stav je da se radi o iskusnom i dobrom tužiocu koji ima rukovodnog iskustva i za kojeg sam smatrala da svojim znanjem i iskustvom može pomoći u radu Tužilaštva KS”, kazala je Sarajlija.

Istina je da je on disciplinski odgovarao 2012. godine i taj je postupak okončan za neprimjeren kontakt sa porodicom optuženog protiv kojeg je već podigao optužnicu oštećenje tuđe stvari i za kojeg optuženog je donesena osuđujuća presuda.

“Nije se radilo o krivičnom djelu niti korupciji jer da je to bio slučaj onda bi bila i krivična prijava i krivični postupak tako da je to tretirano kroz disciplinski postupak. Da je bio nedostojan funkcije bio bi razriješen ne bi mogao obavljati funkciju tužioca”, pravdala je Sarajlija tužioca Kreštalicu.