BiH

Sjednica skupštine KS

Sarajlija brani Kreštalicu: Kažnjavani tužilac (ne)dostojan funkcije

19/05/2020

Kreštalica je posljednje četiri godine radio na predmetu Dženan Memić

Na današnjoj sjednici Skupštine KS glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija dala je truda u odbrani imenovanja kompromitiranog tužioca Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju. Sarajlija je prvobitno Kreštalicu predložila za v.d. jednog od svojih zamjenika što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo i ocijenilo nepotrebnim pored već dvije zamjenice. Nije dugo prošlo Sarajlija je napravila rotaciju šefova odjela i imenovala Kreštalicu na obećanu poziciju.

Kreštalica je posljednje četiri godine radio na predmetu Dženan Memić, a oni koji su pratili redovno sudske procese Ljubi i Bekriji Seferoviću znaju da je Kreštalica prekoračio svoje ovlasti kao tužilac.

Tokom rekonstrukcije događaja u Velikoj aleji, a na snimku koji je prikazan u sudnici jasno je da Kreštalica pokušava navesti optuženog da prizna navodno djelo kao i da usmjerava tok rekonstrukcije. Kreštalica je i Ljubinu suprugu Vasviju Sejdović navodio da pokaže određeno mjesto navodnog udara pješaka, dok je svjedokinja pokazivala drugo i tvrdila da je bila samo jedna osoba.

Kreštalica je tokom pauze u jednom od suđenja pokušao utjecati i na sudskog vještaka Željka Karana koji je vršio medicinsko vještačenje te utvrdio da su na Dženanu bile i odbrambene rane. Tome je svjedočio i Muriz Memić, otac preminulog mladića.

Protiv Kreštalice je podnesena i krivična prijava Tužilaštvu BiH kao i protiv još 40-ak osoba koje su povezane sa slučajem Memić i učestvovale u sakrivanju i podmetanju dokaza. Na osnovu te krivične prijave Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet, a kasnije i istragu za organizirani kriminal. No za tužiteljicu Sarajlija to nisu dovoljni dokazi o Kreštalicinoj umiješanosti u nečasne radnje nespojive sa funkcijom jednog tužioca.

“Tužilac Sead Kreštalica nije potpisnik optužnice u predmetu oštećenog Dženana Memića. Negativne konotacije koje zastupnica (Arijana Memić op.a.) pominje u vezi njegovog imenovanja ne mogu promijeniti moj stav jer nisam čula nijedan dokaz o toj njegovoj umiješanosti u neke nezakonite radnje. Radilo se uvijek o paušalnim navodima. Moj stav je da se radi o iskusnom i dobrom tužiocu koji ima rukovodnog iskustva i za kojeg sam smatrala da svojim znanjem i iskustvom može pomoći u radu Tužilaštva KS”, kazala je Sarajlija.

Istina je da je on disciplinski odgovarao 2012. godine i taj je postupak okončan za neprimjeren kontakt sa porodicom optuženog protiv kojeg je već podigao optužnicu oštećenje tuđe stvari i za kojeg optuženog je donesena osuđujuća presuda.

“Nije se radilo o krivičnom djelu niti korupciji jer da je to bio slučaj onda bi bila i krivična prijava i krivični postupak tako da je to tretirano kroz disciplinski postupak. Da je bio nedostojan funkcije bio bi razriješen ne bi mogao obavljati funkciju tužioca”, pravdala je Sarajlija tužioca Kreštalicu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.