Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlijama od srijede grijanje stanova, Zeničani će još sačekati

Radijator grijanje

Centralno grijanje u glavnom gradu BiH biće pušteno u srijedu, saopšteno je danas iz Toplana.

“S obzirom da su stekli uslovi definisani Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, obavještavamo korisnike centralnog grijanja u Sarajevu da će u srijedu, 30.09.2015.godine sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije biti stavljena u pogonsku funkciju”, navodi se u saopštenju.

Dnevni režim zagrijavanja će zavisiti od vanjske temperature zraka.

Zeničani će još sačekati

Na sjednici Gradskog vijeća Zenice usvojena je informacija o problemima poslovanja JP “Grijanje” tokom protekle grijne sezone i planiranom programu realizacije naredne sezone gradskog grijanja.

Nova sezona daljinskog grijanja stanova i poslovnih prostora u Zenici početi će 15. oktobra i trebala bi trajati 184 dana.

Za narednu sezonu u preduzeću “Grijanje” planiraju preuzimati oko 52 megavata toplinske energije sa toplotnih postojenja kompanije ArcelorMittal Zenica, a tokom diskusije na sjednici Gradskog vijeća istaknuto je da bi ponuđeni program mogao Zenici naredne sezone donijeti bolje daljinsko grijanje.

U preduzeću “Grijanje”, koje je zaduženo za distribuciju toplote i održavanje vrelovoda, ističu da su sve pripreme za sezonu grijanja obavljene na vrijeme, i da u distributivnoj mreži, dugoj oko 120 kilometara, ne bi trebalo biti problema.

Korisnicima gradskog daljinskog grijanja je saopćeno da cijena grijanja u narednoj sezoni se neće povećavati, iako je upitno kako će preduzeće “Grijanje” izdržati još jednu sezonu u koju ulaze sa više od 30 miliona KM nenaplaćenih računa i uz dugovanje dobavljačima od oko osam miliona KM.