Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlije izbjegavaju redovne zdravstvene preglede

pregled doktor

Obilježavanje 19. novembra, Međunarodnog dana muškaraca, u svijetu ima za cilj da doprinese unapređenju zdravlja muškaraca, mladića i dječaka, te harmonizaciji odnosa među spolovima kroz promociju rodne ravnopravnosti i naglašavanje pozitivne uloge muškaraca u porodici, braku, poslu i društvu uopće.

Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine želi da ukaže na rezultate istraživanja koja su provedena u saradnji sa Asocijacijom XY kroz projekt “Muškarci i primarna zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine”, a finansijski podržana iz sredstava FIGAP programa.

Cilj projekta je bio prikupljanje podataka o zdravstvenim navikama muškaraca i faktorima koji utiču na njihov pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Istraživanje je provedeno u ambulantama porodične medicine u devet domova zdravlja u Sarajevu, te u centralnom Domu zdravlja u Livnu u periodu od juna do jula 2015. godine. Ciljna grupa istraživanja bili su muškarci od 18 do 64 godine iz Sarajeva i Livna koji se javljaju u ambulante porodične medicine.

Od 311 anketiranih muškaraca u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo čak 130 smatra kako su dobrog zdravstvenog stanja, dok samo 18 njih misli kako je njihovo zdravstveno stanje loše.

U domu zdravlja Livno od anketiranih 214 muškaraca njih 89 smatra kako je dobrog, a šest muškaraca lošeg zdravstvenog stanja.

Zabrinjavajući su podaci da se od 311 ispitanih muškaraca u domovima zdravlja Kantona Sarajevo njih čak 272 nikad nisu testirala na spolno prenosive infekcije. U domu zdravlja Livno od ispitanih 214 muškaraca na spolno prenosive bolesti testiralo se svega 19 muškaraca.

Rezultati istraživanja su pokazali kako muškarci ne idu redovno na preventivne preglede, preglede prostate, niti kolonoskopske preglede. Preventivni pregledi prostate, a posebno kolonoskopski pregledi su preporučljivi za muškarce budući da se njima mogu rano dijagnosticirati kancerogene promjene, poručuju zdravstveni radnici.

Potrebno je obnoviti i aktuelizirati kampanje o značaju redovnih pregleda prostate kao i problemu postojanja velikog procenta pušača. U muškoj populaciji još uvijek je prisutna „kultura niskih očekivanja“ i nepostojanja jasnih vizija o tome šta se sve podrazumijeva pod zdravljem i bolesti.

– O muškom zdravlju malo se govori i potrebna je destigmatizacija koja je posljedica kulturoloških uticaja. Zaštita zdravlja muškaraca nije važna samo za njih i njihove porodice, već i za svaku zajednicu u kojoj žive i rade. Potrebno je stalno informiranje muškaraca o svim faktorima rizika bitnim za njihovo zdravlje – istakla je direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković.

Također, Vuković ističe da se kroz posebne faze projekta i prikupljanja podataka o zdravstvenim navikama muškaraca, te faktorima koji utiču na njihov pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, vrši direktan doprinos ostvarivanju ravnopravnosti spolova planiranih kroz provedbu aktivnosti Gender akcionog plana BiH, čiji je fokus usmjeren na oblasti zdravlja, prevencije i zaštite, kroz rodnu perspektivu s naglaskom na ulogu muškaraca.

– Rezultati ovog istraživanja potvrđuju kako se treba posvetiti uspostavljanju rodno zasnovanog okvira unutar zdravstvenog sektora u FBiH koji će omogućiti razvijanje posebno kreiranih usluga za muškarce i žene prema njihovim potrebama i životnoj dobi, te kreirati jasno artikulirane zdravstvene politike koje će biti posvećene muškom zdravlju – navodi dr Aida Pilav, dodavši kako je izuzetno bitno ustrajavanje na gender senzitivnim politikama koje moraju biti vidljive i u zdravstvenom sektoru – saopćeno je iz Gender centra Federacije BiH, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.