Sarajlije o oslobađanju Šešelja: Haški tribunal demantovao tvrdnje da je pravedan

BiH

vojislav_seselj_tanjug_main_1

Građani Sarajeva, prema prvim reakcijama nakon oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS), nisu iznenađeni takvom presudom jer se ona, kako kažu, od Haškog tribunala i mogla očekivati.

Sarajlija Nedo Mahić za Anadolu Agency (AA) je rekao da je sud u Hagu ranije važio za sud pravednosti.

“Svi kažu da nema haškog suda da ne bi bilo pravde, međutim, današnja presuda je demantirala u cijelosti takvu tvrdnju”, rekao je Mahić i dodao:

20160331_2_15041515_6806959_Web

Nedo Mahić

“Očajna mi je bila reakcija kad sam čuo za presudu. Lično poznajem Šešelja, znam mu svjetonazor, znam mu shvatanje, to je ortodoksni mangup i zločinac”, naglasio je Mahić.

Da oslobađajuća presuda Šešelja nije pravedna, smatra Miro Karamehmedović.

Miro Karamehmedović

Miro Karamehmedović

“Sud je sud, on je taj koji donosi svoju odluku, kakva je takva je, bilo nam drago ili ne. Da li je pravedna odluka, nije. Šta da kažem, ništa posebno, od današnjeg Haga se svašta moglo očekivati”, rekao je.

Današnja presuda može poslužiti za “nove mobilizacije” Šešeljevih sljedbenika i simpatizera, rekao je ljekar Muzafer Pašić iz Sarajeva.

Muzafer Pašić

Muzafer Pašić

Prema njegovim riječima, Haški tribunal “gori je od onih koje procesuira”.

“Mene ne iznenađuje međunarodni tribunal, toliko su se do sada iskompromitovali da to više nije sud pravde, to je sud krivnje, mislim da su tako jedni nesretnici te sudije i tužioci, to je za nevjerovati. Agresiju Srbije i Crne Gore da oni ne vrednuju, to je za nevjerovati. Ova presuda je poruka: činiti to, zato što su to crne duše, u njima je taj genocid, pasjaluk i krvništvo. Oni nagrađuju to na taj način, mobilišu dalje krvništvo, četnike, sve. Kada imate dušu koja je opterećena crnilom, koja u svojim genima nosi jedan negativizam, onda imate ovaj rezultat, to je tragedija. Ništa oni nisu bolji od tih koje tuže, oni su čak gori jer oni to nagrađuju”, poručio je Pašić.

U haški sud razočaran je i Sarajlija Ahmed Gafić koji je za AA naglasio da je bio siguran da će Šešelj biti osuđen.

Ahmed Gafić

Ahmed Gafić

“Sud je izgubio legitimitet, očekuješ od tih tolikih mudrih glava da daju pametno rješenje… Počeo sam, tako reći, cijeniti Šešelja, onoliki kvorum svjetskih stručnjaka iz prava da nisu mogli da mu nađu, šta su radili 13 godina koliko je bio u zatvoru, da ništa nisu uspjeli dokazati. Čitavo javno mnijenje je iščekivalo tu presudu, a sad na kraju mi je drago jer Srbi kažu da Hag samo služi Srbima, evo ga Srbin pa nije osuđen. Najveće mi je razočarenje sud”.

Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je oslobodilo Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.