Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anketa

Sarajlije o zagađenju zraka, krivcima i rješenjima: Par-nepar i ostale gluposti

Screenshot_4

Ekipa Fokus TV-a pitala je građane Sarajeva koja su to potencijalna rješenja za zagađenje zraka u glavnom gradu BiH, te šta misle o sistemu par-nepar

Zagađenost zraka u Sarajevu već danima je na alarmantnom nivou, a možda i najočitiji primjer je činjenica da je Sarajevo, prema mjerenjima Američke ambasade, u nedjelju u 14 sati bilo najzagađeniji grad na svijetu.

Ovaj problem razmatrala je i Skupština Kantona Sarajevo, pa je odlučeno da će se sutra, u srijedu, na hitnoj sjednici odlučivati o mjerama kratkoročnog i dugoročnog rješavanja jednog od najvećih problema Sarajeva.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kaže da će podržati ideju uvođenja sistema par-nepar.

Sistem po kojem je vozilima sa zadnjim parnim brojem na registracijskim tablicama “dozvoljeno” voziti jedan dan, a neparnim idući dan, uvodio je Konaković za vrijeme premijerskog mandata krajem 2016. godine. Te godine, sistem je bio u funkciji samo jedan dan prije nego što je ukinut.

Ekipa Fokus TV-a pitala je građane Sarajeva koja su to potencijalna rješenja za zagađenje zraka u glavnom gradu BiH, te šta misle o sistemu par-nepar.

U video prilogu poslušajte šta o problemu zagađenosti zraka u Sarajevu misle građani, te njihove odgovore na naša pitanja.