Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajlije tuže ViK i Vladu KS: Premijeru, zašto kod Vas nema redukcija vode?

vodovod_rekonstrukcija_rsa1

Udruženje za razvoj društva “Kap”, u ime oko 3.480 građana Sarajeva koji su do ovog trenutka potpisali online peticiju za tužbu protiv preduzeća ViK d.o.o i Vlade Kantona Sarajevo kao osnivača preduzeća, poslalo je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani premijeru,

Udruženje za razvoj društva “Kap” želi se osvrnuti na Vaše obraćanje javnosti 11.09.2017. godine, na press konferenciji u Sarajevu kada ste saopštili da mislite da “od kraja iduće godine više neće biti redukcija vode u Kantonu Sarajevo”.

Podsjećamo da ste 2016. godine takođe tvrdili da od 2017. godine  više neće biti redukcija vode. Činjenica je da od tog obećanja, do danas, vodosnabdijevanje nikada nije bilo gore.

I prošle sedmice ste još jednom obećali, čak i garantovali (14.9.2017.) da će problem s vodosnabdijevanjem biti riješen za 6-9 mjeseci, da ste oformili “Stručni tim koji radi na ovom problemu, a u kojem je glavni konsultant Vlade Dževad Koldžo».

Ekspert za neprihodovanu vodu Dževad Koldžo Vas je demantovao navodeći da je Vaša izjava “neka greška” i da on nije prihvatio ponudu da bude konsultant VIK-a ili Vlade Kantona Sarajevo.

Želimo istaći da se u ovom pismu niko ne obraća privatno g. Elmedinu Konakoviću, već premijeru, koji je samo sinonim sistema koji je urušio gotovo sve vrijednosti demokratskog društva- činjenica je da imamo katastrofalno zdravstvo, , obrazovanja, enormno visoku stopu nezaposlenosti, neefikasno pravosuđe, penzioneri su osiromašeni kao i cijele porodice, uzrokovan je egzodus mladih koji danas imaju samo jednu želju- a to je da zauvijek napuste ovaj grad i državu.

Pitanje vodosnabdijevanja i generalno loših komunalnih usluga u glavnom gradu BiH je samo najvidljiviji nedostatak poštovanja i zanemarivanja potreba građana i zastupanja samo ličnih i stranačkih interesa. Zanimljivo je da visoki predstavnici političke opcije koju zastupate, žive u naseljima koja, nekim čudom, nikada nemaju redukciju vode!
Ovakav sistem upravljanja javim dobrima, doveo je stanovnike Sarajeva u situaciju da tuže grad u kojem žive i kojeg vole, samo zato što sa druge strane imamo one koji predstavljaju vlast, kroje naše sudbine, a ujedno krše zakone ove zemlje ne mareći za potrebe onih koje predstavljaju.

Takođe, saopštili ste da će se vodovodna mreža sanirati kreditom EBRD-a u visini 50 miliona maraka. Želimo vas podsjetiti da je preduzeće ViK d.o.o već kreditno zaduženo, a po osnovu kamata ono izdvaja više od pola miliona maraka godišnje. Kreditno zaduživanje s namjerom kupovine socijalnog mira i to opet na teret građana, svakako nije rješenje koje podržavamo. Druge mogućnosti su da se izvrši rebalans budžeta KS koji godišnje iznosi oko 700 milina KM te da se naplate potraživanja od nelegalnih korisnika vode, zbog kojih do legalnih korisnika u domaćinstva stiže svega 25% od ukupnih kapaciteta vode. Podsjećamo da ViK nije u stanju da naplati preko 55 miliona maraka potraživanja, što je dovoljan iznos da se izvrši sanacija vodovodne mreže bez podizanja kredita,

U prošloj godini, ViK je fakturisao potrošačima ukupno 46 miliona KM za usluge isporuke vode i odvoda kanalizacije, a kao najveći rashod tog preduzeća 22,6 miliona KM su plate i lična primanja za čak 899 zaposlenih.

Preduzeće ViK svake godine posluje sa prosječnim gubitkom od 15 miliona maraka i ti gubitci se nagomilavaju i do prošle godine su ukupno iznosili 102.763.994 KM. Očigledno je da se poslovanjem ViK-a trebaju baviti pravosudne institucije.

Ranije ste izjavili da ste brojne materijale o kriminalu u ViK-u predali Tužilaštvu KS, te Vas molimo da o Vašem tužbenom zahtjevu i trenutnom statusu istog, obavijestite javnost.

Istina je da ste Vi do sada često izražavali nezadovoljstvo radom čelnika KJKP Vodovod i kanalizacija, ali ste se istovremeno ograđivali od mogućnosti konkretnijeg djelovanja, iako vi kao premijer i Vlada KS imate na raspolaganju mogućnosti za preduzimanje konkretnijih mjera od onih koje ste proveli do sada.

Ukoliko smatrate da je djelovanje Vlade Kantona u skladu sa dosadašnjom legislativom ograničeno, podsjećamo da- inicijativama za izmjene zakonskih i podzakonskih akata, Vlada KS može osigurati veću kontrolu nad javnim preduzećima u određenim situacijama.

Zanimljivo je da su posljednje dvije godine, od kada je eskaliralo stanje sa vodosnabdijevanjem, Vlada KS i Skupština KS prihvatili izvještaj o poslovanju ViK-a, iako se u zaključku Nezavisnog revizora navodi da “sve okolnosti ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može uzrokovati značajnu sumnju u mogućnost preduzeća ViK da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem”.

Tražimo odgovor- zašto još uvijek nije ispoštovana odluka Skupštine KS od 1.8.2017. kada je navodno razrješena aktuelna Skupština preduzeća ViK i imenovana nova, te da li je ta odluka objavljena u Službenom listu?  Ili su opet u pitanju neke nove, nama nedokučive političke igre?

Molimo Vas da konačno formirate stručni tim koji će raditi na rješavanju problema s vodosnabdijevanjem, a istovremeno i istražni tim koji će utvrditi- koliko je kredita ViK do sada podigao, šta je učinjeno s tim sredstvima, zašto ViK svake godine posluje s gubitcima, zašto to preduzeće mijenja samo skupe cijevi visokih profila koje po mišljenju struke ne treba mijenjati, a ne jeftine cijevi niskih profila koje su stvarni uzrok curenja vode, ko ima monopol na nabavku cijevi i materijala za preduzeće ViK, da li se poštuje Zakon o javnim nabavkama, te  ko je odgovoran za stanje i gubitke u tom preduzeću?

Posebno pitanje na koje trebate obratiti pažnju je zašto građani nemaju vodu i zašto se građanima osim vode, naplaćuje zrak koji prolazi praznim cijevima u noćnim satima, zašto dozvoljavate da se krše Zakoni o zaštiti potrošača, o komunalnim djelatnostima, Zakon o vodama, Zakon o poslovanju javnih preduzeća ali i međunarodne konvencije  koje svim građanima garantuju pravo na pitku vodu?

Takođe, Istražni tim  mora dati odgovor na pitanje – koliki su dugovi koncesionara prema ViK-u, te posebno koliki je broj nelegalnih korisnika, koji su glavni uzrok problema i visokog procenta neprihodovane vode?

Dok se ne reguliše problem vodosnabdijevanja, od Vas očekujemo da pokažete minimum moralne korektnosti i političke ozbiljnosti, a kao dokaz dobre volje apleujemo da podržite incijativu građana, prema kojoj će se domaćinstvima isporučivati mjesečni računi za vodu u skladu sa količinom isporučene vode.

U nadi da ćete za dobrobit stanovnika Kantona Sarajevo, učiniti sve napore da se vodosnabdijevanje što prije stabilizira i da se žiteljima ovog grada omogući da barem prividno imaju osjećaj da žive u 21. vijeku,

Srdačan pozdrav,

U ime oštećenih građana Sarajeva, Udruženje za razvoj društva “Kap”.


(Link peticije: https://www.peticije24.com/peticija_za_pokretanje_kolektivne_tube_graana_protiv_vik_i_vlade)