Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajliji godinu dana propisivali kapi za oči, a sada mu život visi o koncu

sasa manigodic

Tumori žilnice oka su najčešće dobroćudni, a statistika kaže da je tek u 1 od 10.000 slučajeva u pitanju zloćudni tumor. Nažalost, upravo je takav slučaj Sarajlije Saše Manigodića. Sve je počelo prije skoro godinu dana, kada je osjetio probleme s desnim okom.

“Živio sam s tim godnu dana, a da nisam znao u čemu je problem. Išao od doktora do doktora u Sarajevu. I niko mi nije znao reći šta se dešava s mojim desnim okom. Nakon pregleda u Domu zdravlja, rekli su mi da se radi o upali oka i propisali mi kapi za upalu i očni pritisak, iako nikada nisam imao problema s očnim pritiskom. Potom sam otišao s uputnicom u Klinički centar na Koševu, no nakon nekih pretraga koje sam obavio, tamo su mi rekli da oni nemaju mogućnosti da obave daljnja ispitivanja, i uputili su me na privatne poliklinike”, kaže Saša.

U privatnim klinikama, nije bio ništa bolje sreće…

“Tada su krenula moja lutanja po privatnim klinikama u Sarajevu. Trajalo je to nekoliko mjeseci, pratili su, snimali su, ali niko od doktora uprkos svim tim silnim snimanjima nije mi znao reći šta nije uredu. Počeo mi je slabiti vid na desnom oku. Na kraju su me i oni otkačili i uputili me na pregled u Zagreb, na Kliniku za očne bolesti.”

Na pregledu u Zagrebu doktori su odmah otkrili o čemu se radi. U pitanju je bila rijetka i opaka bolest, koju u našoj zemlji nije moguće adekvatno liječiti. Zbog pogrešnih dijagnoza i neadekvatnog liječenje u proteklih godinu dana – život mu je ugrožen.

nalaz sasa manigodic

“Doktor mi je kazao da je u pitanju zloćudni tumor žilnice desnog oka, i da hitno moram biti podvrgnut terapiji zračenja protonskim akceleratorom, te da mi je to jedina opcija i mogućnost da ozdravim. Što prije, to su veće šanse da se spriječi širenje na ostale organe. A, tu terapiju mogu obaviti u Berlinu, u Klinici Charite – Universitatsmedizine”, objašnjava Saša.

Po povratku iz Zagreba, odmah je stupio u kontakt sa spomenutom klinikom i dobio informaciju da obavljaju takvu terapiju i to u veoma kratkom roku. Ali to košta oko 25.000 eura.

sasa manigodic1

“Nažalost, nemam taj novac. Nezaposlen sam. Jedini način je da pokušam ovako skupiti taj novac. Smještaj, prevoz i prevodioca sam brzo našao. Sada mi ostaje da skupim novac za samu terapiju. Poslao sam do sada na stotine mailova, i obavio isto toliko telefonskih poziva. Skoro da i ne spavam. Kontaktirao samo svoje prijatelje i poznanike, dosta privrednih subjekata… Teško ide, ali ne mogu odustati, ne mogu se predati”, kaže Saša.

Pisao je i molbu KCUS-u, da mu se omogući besplatno liječenje u inostranstvu, s obzirom da je među sedam vrsta bolesti kod kojih se to može odobriti i bolest oka.

Što se termina za terapiju zračenja protonskim akceleratorom u Berlinu tiče, očekuje da će ga dobiti već iduće sedmice. Do tada mora skupiti potrebni iznos od 25.000 eura. Jedina nada su mu dobri ljudi, koji mogu i žele pomoći.

“Svaka marka će pomoći. Teško mi je bilo krenuti na ovaj način, da tako kažem, da pokušam sebi spasiti život. Da ozdravim. Nažalost, to je jedini način koji mi je ostao, nemam izbora”, kaže Saša.

Saša preživljava od povremenih honorarnih poslova koje uspjeva naći preko svojih prijatelja i poznanika. Posljednjih godinu dana skoro sve što bi zaradio trošio je preglede po privatnim klinikama koji su se pokazali beskorisnim.

Veliki je zaljubljenik u sport, posebno fudbal koji godinama trenirao dok rat nije počeo, a potom rekreativno igrao sa svojom rajom. Upravo su prijatelji s rekreacije prvi pritekli u pomoć i krenuli u akciju skupljanja novca za njegovo liječenje.

“Djevojka, sestra, raja iz škole, raja sa rekreacije i rodbina su mi velika podrška i snaga. Odmah su mi pritekli u pomoć, i to me drži. To mi daje snagu da ne odustajem”, kaže Saša.

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete, pa makar i simboličnim iznosom, sredstva potrebna za liječenje Saši Manigodiću možete uplatiti na sljedeće račune:

U BiH:

Raiffeisen bank dd Bosna i Hercegovina
br. računa: 1613000040105675
Ime i prezime: Saša Manigodić

U inostranstvu:

Raiffeisen bank dd Bosna i Hercegovina
SWIFT CODE: RZBABA2S
Adresa: Zmaja od Bosne bb Sarajevo

Primatelj
IBAN CODE: BA391613000040105675
Ime i prezime: Saša Manigodić
Adresa: Kolodvorska 7 Sarajevo